hren

PROCJENE
Cijene sirove nafte bi mogle uzletjeti na 100 dolara za barel već 2019. godine, jer će problemi s isporukama nafte iz Irana i Venecuele vjerojatno izvršiti pritisak na globalno energetsko tržište, tvrde analitičari Bank of America Merrill Lyncha.

Cijena futuresa sjevernomorske nafte tipa „brent”, koja se trenutno kreće oko 77 dolara za barel, dostići će 90 dolara za barel u drugom tromjesečju 2019. godine zbog većeg smanjenja svjetskih zaliha, poručuju iz te banke.

Vrijednost nafte, međutim, mogla bi dodatno porasti, budući da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih glavnih proizvođača, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje i dalje pomaže smanjenju globalne ponude.

Pogoršanje situacije u Iranu može pogurati cijene na 100 dolara, odnosno na razinu koja nije viđena još od 2014. godine, kažu analitičari.

Nafta „brent” dostigla je najvišu razinu u protekle tri godine ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump ranije ovoga tjedna rekao da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je postignut prije tri godine sa Iranom i najavio obnavljanje sankcija Teheranu.

Iran navodno proizvodi četiri posto od ukupnih globalnih isporuka, i ima dnevnu proizvodnju od oko 3,8 milijuna barela. Otkako se iranska nafta vratila na tržište prije dvije godine, ono je bilo u popriličnoj ravnoteži. Sad bi ona mogla biti narušena.

Analitičari očekuju da će OPEC i Rusija postepeno smanjiti količine koje drže podalje od tržišta. Međutim, ukoliko se ne povuku iz svog sadašnjeg sporazuma o ograničavanju proizvodnje, situacija na globalnom tržištu će, kako ocjenjuju, postati zategnutija i cijene će se povećati.

Izvor: Seebiz.eu


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij