hren

Telegramov kolumnist Goranko Fižulić analizira sadržaj mailova zbog kojih je izbila nova afera Martine Dalić

'U utorak smo doznali da je taj netko tajni klub iz Fotića. Oni su samo htjeli da „cveta cveće u njihovo preduzeće“. I u tome su u potpunosti uspjeli. A ostali, kako je rekao jedan od uglednih članova kluba, neka podnose ustavne tužbe. Tajni klub svoj je račun za ukusnu, ali ipak s obzirom na povod, više nego skromnu večeru u Fotiću uredno platio. Račun za sve te tužbe, uključivši i one u inozemstvu, nije njihova briga'

Već mjesecima znamo da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u veljači prošle godine formirala neformalnu skupinu koja je u tajnosti radila na izradi zakonskog prijedloga kasnije nazvanog Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Poimenični sastav skupine nije bio poznat javnosti sve dok portal Index.hr nije u srijedu objavio email prepisku između članova tog tajnog kluba boraca za svjetlu budućnost Agrokora. Gospođa Dalić osobno je probrala ekipu za izradu zakonskog teksta u koju su po samo njoj poznatim kriterijima upali Ante Ramljak i Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonči Korunić i Matko Maravić iz InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance te odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček iz Odvjetničkog društva Šavorić i partneri.

Nakon što je njihov zakonski uradak dobio podršku Vlade organizirali su skromnu večeru u restoranu Fotić u Gajevoj ulici u Zagrebu gdje su u slavljeničkoj atmosferi mogli međusobno podijeliti i buduće mukotrpne zadaće upravljanja financijama onemoćalog koncerna. Index.hr objavio je prepisku između članova tajnog kluba, ali ne i njihovo dopisivanje s onima koji će nešto kasnije postati njihovi partneri, poslodavci ili nalogodavci. Kada je jednog od članova tajnog kluba, Antu Ramljaka, Vlada imenovala za izvanrednog povjerenika u Agrokoru, ostatak ekipe dobio je savjetničke funkcije. Nakon što je Ramljak dva tjedna kasnije izabrao AlixPartners za glavnog savjetnika članovi tajnog kluba iz Fotića ostaju njegovi podizvođači. Jedino zlonamjerni mogu u ovom sretnom spletu okolnosti vidjeti nešto čudnovato jer tko bi mogao američkim savjetnicima nametnuti loše ili kvarne domaće podizvođače. Barem tako tvrdi potpredsjednica Vlade Martina Dalić ohrabrena još jednom benevolencijom svoga šefa, premijera Andreja Plenkovića.

Nepovratno zaprljan proces

Cijeli proces izvanredne uprave nepovratno je kompromitiran i kontaminiran i treba ga započeti iznova. Slična rečenica bila je izgovorena u vrijeme hrvatskog izlaska iz arbitražnog postupka oko graničnog spora sa Slovenijom. Očito da ovog trenutka Andrej Plenković ne želi na sebe preuzeti rizik i ukloniti sav talog nastao netransparentnim i u mnogim elementima krajnje upitnim odlučivanjem izvanredne uprave i privremenog vjerovničkog vijeća. Hoće li to učiniti Trgovački sud u Zagrebu, ili njemu nadređeni Visoki trgovački sud te na taj način otvoriti put Vladi za odgovarajuće zakonske izmjene i produženje roka važenja Zakona o postupku izvanredne uprave vidjet ćemo uskoro. Ako će i dalje malobrojna skupina vjerovnika, koja uz pomoć izvanredne uprave i savjetnika pokušava nametnuti po svojoj mjeri napravljen nacrt nagodbe, testirati apetite sudova, svi izlazni scenariji i dalje su mogući.

Oni koji se lažno predstavljaju kao volja dvije trećine svih vjerovnika moraju najprije uvjeriti Sud da privremeno vjerovničko vijeće može obaviti posao Zakonom namijenjen izabranom legitimnom i reprezentativnom vjerovničkom vijeću. Ako u tome ne uspiju Sabor će biti prisiljen produžiti važenje lex Agrokora do konca ove godine. To je sve na tragu u utorak objavljenih izdvojenih mišljenja troje sudaca Ustavnoga suda o ustavnosti samog Zakona. U protivnom, ako nagodba bude sklopljena bez formiranja vjerovničkog vijeća rizici za Republiku Hrvatsku porast će eksponencijalno.

Većina nezadovoljnih vjerovnika pokušat će sudskim putem od Republike Hrvatske naplatiti štetu koja im je nanesena ovako nametnutom nagodbom. Toj skupini treba pridružiti i PIK kreditore krovnog društva koncerna, Adria Group Holding iz Nizozemske, na koje su svi već i zaboravili. Ivica Todorić u petak je na svom blogu objavio Project Aisle, koji je izradila američka investicijska i savjetnička banka Houlihan Lokey. To je dosad daleko najznačajniji dokument koji je bivši predsjednik uprave Agrokora ponudio javnosti na uvid. Ako stvarno želimo razumjeti neposredne razloge za kolaps koncerna, odnosno predvidjeti sve rizike za Republiku Hrvatsku koji će uslijediti zbog same implementacije, a još više zbog načina na koje je ona izvršena, onda je Project Aisle nezaobilazan dokument.

Što je radila Houlihan Lokey

Houlihan Lokey je u financijskom svijetu iznimno cijenjena i respektabilna institucija. Agencija Reuters imenovala je 2015. tu globalnu banku osnovanu u Los Angelesu 1972. za najboljeg savjetnika za restrukturiranje u svijetu. Todorić je još u siječnju ove godine napisao kako je osobno angažirao Houlihan Lokey u jesen 2016, a na njihov prijedlog i američku odvjetničku kuću Kirkland & Ellis. Nakon višemjesečnog rada Houlihan Lokey početkom veljače 2017. prezentirao je Ivici Todorići i nekolicini njegovih suradnika Project Aisle kao prijedlog za financijsko i vlasničko restrukturiranje koncerna. Houlihan Lokey kao polaznu i najvažniju točku za svoj plan uzima refinanciranje PIK toggle loan, izdanja obveznica vrijednog 538 milijuna eura koje formalno dospijevaju na naplatu 4. lipnja 2018.

Te obveznica izdao je vlasnik Agrokora d.d., krovna nizozemska kompanija Adria Group Holding, u svibnju 2014., a tako prikupljena sredstva bila su namijenjena kupnji Mercatora. Jedini vlasnik nizozemske kompanije, Ivica Todorić, morao je založiti kao osiguranje naplate 95,52% ukupnih dionica Agrokora. Prema pravnim tumačenjima PIK loan dospio je na naplatu Adria Group Holdingu samim otvaranjem postupka izvanredne uprave, ali posve je sigurno da ukoliko isplata tih obveznica ne bude napravljena do 4. lipnja ove godine, da novi nominalni vlasnici Agrokora d.d. mogu postati trenutni vlasnici PIK duga. Hoće li oni to svoje pravo iskoristiti i upisati se umjesto Ivice Todorića kao vlasnici 95,52% udjela u Agrokoru nije poznato.

Project Aisle navodi da je u siječnju 2017. najvećih šest PIK kreditora držalo tri četvrtine ukupne vrijednosti duga, a tri najveća, Canadian Pension Plan Investment Board (CPPIB) 30%, Invesco 17% i Beach Point Capital Management 12% od ukupne vrijednosti PIK kredita. Kada je u prva tri mjeseca prošle godine došlo do velikog pada vrijednosti PIK duga promijenila se i spomenuta vlasnička struktura. Prema zadnjem dostupnom izvješću Invesco je sveo svoju poziciju na simboličan iznos, a i CPPIB vrlo vjerojatno je učinio isto. Tko danas kontrolira PIK dug, a time i nominalno vlasništvo nad Agrokorom d.d. pitanje je bez odgovora. Za Antu Ramljaka Adria Group Holding i PIK dug nisu ni postojali, ali je zato bez puno premišljanja preuzeo savjetnike koje je Todorić prethodno angažirao i platio da odrade još jednom isti posao za potrebe izvanredne uprave i njenih najboljih prijatelja. Ovo „odrade“ treba shvatiti vrlo uvjetno, jer Houlihan Lokey je svoj originalni uradak napravljen za Ivicu Todorića, zadržavši istu piramidalnu strukturu Grupe, samo prilagodio novim nalogodavcima i njihovom vlasničkom konceptu.

Cveta cveće u njihovo preduzeće

Polazeći od elementarne poslovne pristojnosti i osnovnih etičkih načela vrlo je čudno da su Houlihan Lokey i Kirkland & Ellis postali savjetnici Ante Ramljaka, a nakon što su isti posao radili za Ivicu Todorića. Ali otkad u Bijeloj kući stoluje neprikosnoveni car svih sukoba interesa valjda su popustila i etička načela njegovih podanika, a iz afere email vidimo da i bijedna lokalna reputacija i mizerne prilike nisu bile previše inspirativne za velegradske dečke. Project Aisle ponudio je prvi korak u vlasničkoj transformaciji i financijskoj konsolidaciji prezaduženog koncerna. Prema ugovorima Agrokora s dvije ruske i četiri zapadne banke iz jeseni 2016. Adria Group Holding trebao je refinancirati PIK kredit do 8. ožujka 2018. Bez tog refinanciranja došlo bi do prijevremenog dospijeća gotovo svih kreditnih obaveza Agrokora. Upravo je to bio razlog zašto je rejting agencija Moody’s u prosincu 2016. pribrojila PIK kredit dugovima koncerna te rušenjem njegovog rejtinga početkom siječnja 2017. inicirala njegov nezaustavljivi kolaps.

Houlihan Lokey zbog toga je izradio prijedlog po kojem bi PIK kreditori ušli u vlasničku strukturu nizozemske krovne kompanije u zamjenu za svoj dug najkasnije do prosinca 2017. Tako bi ukupan iznos duga Agrokora i krovne kompanije Adria Group Holding bio smanjen s 3 milijarde i 962 milijuna eura na 3 milijarde i 424 milijuna eura, a svi vjerovnici Agrokora i operativnih kompanija trebali su podržati to vlasničko preslagivanje ne trpeći pritom eventualne otpise dijela svojih tražbina. Ali kako ne bi izgledalo da „cveta cveće u naše preduzeće“ treba postaviti nekoliko pitanja drugovima iz Houlihan Lokey i prijateljima izvanredne uprave. Houlihan Lokey uspio je krajem siječnja 2017. zbrojiti ukupne obaveze Agrokora uključivši i krovnu kompaniju te je sastavio tablicu koja je polazni dokument za Project Aisle. Prema toj tablici obaveze na kraju 2016. iznosile su 3 milijarde i 962 milijuna eura. Tri mjeseca kasnije zbrajanjem se bavila i izvanredna uprava potpomognuta armijom savjetnika, uključivši i Houlihan Lokey.

Oni su ovaj put pronašli nove dvije milijarde eura duga te su ukupne obaveze Agrokora i njegove krovne kompanije na zadnji dan ožujka 2017. dosegle 5 milijardi i 959 milijuna eura. Ako se pokušaju usporediti pojedine stavke u međusobno ne baš lako usporedivim tablicama najveća razlika je na obavezama prema lokalnim bankama i domaćim dobavljačima. Kada se i uračunaju dodatni krediti Sberbanke i sezonske oscilacije u tijeku novca potpuno je nejasno kako je Houlihan Lokey u siječnju 2017. previdio barem milijardu i petsto milijuna eura obaveza koncerna, uglavnom prema domaćim bankama i dobavljačima. Project Aisle na kraju nije proveden jer je Vlada povjerovala dosad nekome nepoznatome kako blokade računa firmi u sastavu koncerna nije moguće rješavati u okviru postojećeg Stečajnoga zakona, nego treba kreirati i provesti lex Agrokor. U utorak smo doznali da je taj netko tajni klub iz Fotića. Oni su samo htjeli da „cveta cveće u njihovo preduzeće“. I u tome su u potpunosti uspjeli. A ostali, kako je rekao jedan od uglednih članova kluba, neka podnose ustavne tužbe. Tajni klub svoj je račun za ukusnu, ali ipak s obzirom na povod, više nego skromnu večeru u Fotiću uredno platio. Račun za sve te tužbe, uključivši i one u inozemstvu, nije njihova briga.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij