hren

Ilko Ćimić, novinar Indexa koji je objavio priču o mailovima Martine Dalić, gostovao je u N1 studiju uživo.

Ćimić je na portalu Index, podsjetimo, objavio mail prepisku između ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz koje se vidi da su vlasnici i predsjednici privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda sudjelovali u pripremi lex Agrokora.

Ćimić je na N1 istaknuo da su dokumenti koje je objavio u tekstu autentični. "Martina Dalić je koristila svoj privatni mail, samo zato da sutra ne bi mogla otkriti tko su zapravo tvorci lex Agrokora, kako bi se zataškali svi tragovi vezano za pripremu zakona i vezano za situaciju u Agrokoru. Imali smo sličnu situaciju u SAD-u kad je Hillary Clinton koristila svoj privatni mail. Ne postoji nikakva sumnja da nisu autentični", rekao je Ćimić.

 Kazao je da u dodatnim, neobjavljenim mailovima ima i onih koje je pisao ministar financija, Zdravko Marić. "Radi se o užurbanoj komunikaciji, koja je započeta krajem veljače. Marić komentira situaciju u Agrokoru, komentirao je pad dionica, neke novinske napise vezane uz Agrokor i komentirao je kako ide kreiranje lex Agrokora", rekao je Ćimić.

"Sada znamo točno što se događalo od veljače do 10. travnja", dodao je.

Istaknuo je i da ministrica Dalić nije jedina koja bi trebala snositi odgovornost. "Nije stvar samo nje, nego i premijera Plenkovića. Vidljivo je da je on bio upućen o svakom koraku, o svakoj ideji je vrlo detaljno znao. Ne bih se ograničio samo na ministricu Dalić, koja je po meni trebala davno odstupiti, nego je po meni stvar i odgovornost Plenkovića", rekao je Ćimić.

Komentirao je i neslužbenu reakciju iz Vlade, koja je kazala da je članak pokušaj rušenja nagodbe.

"Nije čudo da je Vlada organizirala PR službu koja će vjerojatno napraviti sve da cijelu ovu priču okrenu u njihovu korist i da dokaže da ovi mailovi dokazuju da je Dalić govorila istinu. Meni je smiješno to objašnjenje i sad će se vjerojatno pokušati prebaciti na političku razinu, što je isto tako politički nonsens i reći će da ovi tekstovi žele narušiti nagodbu. Ona je narušena netransparentnim radom u Vladi, ministrice Dalić, a taj netransparentan rad je nastavljen u Agrokoru i to je sada vidljivo", kazao je Ćimić na N1.

Podsjetimo, iz Vlade neslužbeno poručuju da je objava mailova Martine Dalić pokušaj rušenja nagodbe. Dodaju da su vanjske i nezavisne stručnjake u pisanju lexa Agrokor tražili i iz Mosta, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

Index.hr, podsjetimo, objavio je mail prepisku između ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz koje se vidi da su vlasnici i predsjednici privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda sudjelovali u pripremi lex Agrokora.

'Ovo je šokantno', prva je reakcija na ovu objavu, a koju nam je dao SDP-ov Gordan Maras.

'Šokiran sam načinom rada potpredsjednice Vlade. To je čisti dokaz da je Martina Dalić izvukla cijeli tijek rješavanja problema iz sustava, iz vlade, i zajedno sa svojim prijateljima, poznanicima radila na tome... Pozivam državnog odvjetnika da odmah stupi u akciju, a premijer treba razriješiti ministricu koja je kompromitirala i njega i cijelu državu. Jesmo li mi država ili smo hajdučija?', kazao je Maras.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij