hren

Saborski zastupnik Miro Bulj i mještanin Radošića Nikola Crnac danas su na Radošiću održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o nelegalno postavljenoj baznoj stanici.

Miro Bulj je podsjetio kako je unatoč prosvjedima građana prije tri godine teleoperater postavio baznu stanicu na neuseljeni objekt. Istaknuo je kako je dokaz da je stanica postavljena nelegalno rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 7. veljače ove godine kojim se teleoperateru nalaže da u roku od 120 dana ukloni spornu baznu stanicu, budući da je postavljena na građevini koja ne postoji jer nije u cijelosti izgrađena.

‘Ljudi koji ovdje žive toliko su oštećeni da nemaju druge mogućnosti nego pokrenuti tužbu protiv Države i teleoperatera, zbog štete za njihovo zdravlje protekle tri godine. Jedino se u Hrvatskoj na ovaj način može postavljati bazna stanica, ne može to ni u Švedskoj ni u Njemačkoj, odakle dolaze teleoperateri’, kazao je Bulj, dodajući kako teleoperateri u Hrvatskoj za postavljanje baznih stanica ne plaćaju ni kunu lokalnoj samoupravi niti imaju bilo kakvu obavezu koju imaju građani.

Konferenciji je nazočio i najistaknutiji prosvjednik protiv bazne stanice na Radošiću Nikola Crnac, povratnik iz Australije, čija kuća se nalazi najbliže objektu na koji je bazna stanica postavljena. Nakon brojnih prosvjeda, Crnac je nastavio pravnu bitku, upućujući pritužbe na brojne institucije. Zahvaljujući njegovoj borbi, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja naložilo je teleoperateru uklanjanje bazne stanice na Radošiću. Crnac ističe kako je pisao je i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kako će prodati kuću i odseliti iz Hrvatske.

‘U Australiji su me više cijenili nego ovdje, tamo sam imao veća prava nego što ih imam u svojoj državi. Žale se da odlaze mladi, a oni tjeraju i povratnike poput mene. Ako otiđem odavde, više se nikada neću vratiti’, kazao je Crnac te dodao kako mu je osim zdravlja narušena i privatnost jer su na objekt na kojem se nalazi bazna stanica postavljene kamere koje su usmjerene prema njegovoj kući.

Izvor: Ferata.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij