hren

Čelnici dviju Koreja, sjevernokorejski Kim Jong Un i južnokorejski Moon Jae-in završili su prvi krug razgovora, koji je kao prvi summit te dvije zemlje nakon deset godina počeo u petak ujutro u demilitariziranoj zoni na samoj granici između dvije Koreje, priopćio je predsjednički ured Južne Koreje.

Kim i Moon će sastanak i razgovore nastaviti poslijepodne, a nakon što odvojeno ručaju, prije čega se Kim vratio u sjeverni dio Koreje u crnoj limuzini s tjelesnim čuvarima koji su okruživali vozilo dok je prolazio preko granice.

Prije poslijepodnevnog kruga razgovora, dvojica čelnika će zasaditi 'spomen' stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka.

 Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

Nakon rukovanja uz osmIjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisustvu Moona. Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao "sada počinje nova povijest: doba mira, od početne točke povijesti".Potom su ušli u prostoriju gdje će razgovarati.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne prosvjednike protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi prosvjedovali ili podržali summit.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij