hren

TKO JE NOVI DRŽAVNI ODVJETNIK?
'On je vrhunski profesionalac s četvrtstoljetnim iskustvom u DORH-u, prošao je sve instance i upoznat je sa svim problemima koji ondje postoje. U trenutku kada je vladajuća koalicija odlučila zamijeniti gospodina Dinka Cvitana, radi se možda o najboljem izboru', kazao je za tportal saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

'Drago mi je da se nije posegnulo za kadrovskim rješenjem izvan sustava i ljudima koji nisu upoznati s poslom, no žao mi je što se ovoliko čekalo jer su Cvitan i Jelenić dovedeni u situaciju da primopredaju moraju obaviti doslovno preko noći', dodao je.

Iz njegovih riječi moglo bi se naslutiti da će SDP u Saboru podržati prijedlog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, no Grbin poziva da se pričeka dovršetak razgovora unutar same stranke. 'Osobno sam stava da ovaj izbor treba podržati', kazao nam je.

S budućim glavnim državnim odvjetnikom Peđa Grbin komunicirao je u Državnoodvjetničkom vijeću, no odbija o njemu govoriti na osobnoj razini. 'Kada za nekoga kažem da je vrhunski profesionalac, onda je to sasvim dovoljna, ultimativna pohvala', zaključio je.

Školski do pozicije Bajićeva zamjenika

Dražen Jelenić (52) rođen je u Zagrebu, a tamošnji Pravni fakultet završio je 1992. godine. Nakon samo dva mjeseca vježbeničkog staža u tadašnjoj Službi društvenog knjigovodstva (SDK) prelazi u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo te dvije godine radi kao vježbenik, potom postaje savjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu, a u lipnju 1995. godine imenovan je za zamjenika općinskog državnog odvjetnika. Nakon kratkotrajne epizode u Odvjetništvu u Samoboru vraća se u Zagreb i ondje 1999. godine postaje zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

Godine 2003. prelazi u novoformirani USKOK te postaje zamjenikom ravnatelja i voditeljem Odjela za međunarodnu suradnju, da bi pet godina kasnije konačno postao i županijski državni odvjetnik u Zagrebu. Prije sedam godina Mladen Bajić postavlja ga za svog zamjenika, a na istoj funkciji zadržava ga i Dinko Cvitan.

O čovjeku koji je cijelu svoju profesionalnu karijeru proveo u DORH-u nitko od bliskih suradnika zbog pravila službe ne smije javno istupati. Sugovornik tportala iz ove institucije neslužbeno nam ga je opisao kao 'dobrog čovjeka i pravog profesionalca'.

Jelenić u svojoj biografiji ima članstva u nizu državnih savjeta za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, kao i u komisijama za izrade i izmjene brojnih zakona u sferi pravosuđa. U antikorupcijskoj komisiji Vijeća Europe GRECO sudjelovao je kao član evaluacijskih timova u procesima u Danskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Azerbajdžanu, Armeniji i Malti. Koautor je prvog i drugog izdanja Priručnika za državne odvjetnike i Priručnika za primjenu Kaznenog zakona, član stručnih grupa u uredu europskog javnog tužitelja te autor nekoliko stručnih radova. Posljednjih godina zbog funkcije ne sudjeluje osobno u sudskim raspravama.

'O njemu ne mogu reći ništa loše, dapače smatram da se radi o čistokrvnom tužitelju i apsolutno ne sumnjam da će svoj posao obavljati na besprijekoran način', kaže za tportal zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. S Jelenićem se više puta susreo kao odvjetnik optuženih, između ostalih i u slučaju Hrvoja Petrača, koji je zaključen osuđujućom presudom.

'Čovjek je korektan i dobro radi svoj posao, a osobno vjerujem da će vrlo dobro osigurati neovisnost Državnog odvjetništva jer je uvijek znao postaviti distancu prema svim ljudima oko sebe', smatra Pavasović Visković.

Eksces s krađom torbe i laptopa

O budućem glavnom državnom odvjetniku nema puno javno dostupnih podataka, izuzev neugodne epizode kada mu je 2012. godine u jednom zagrebačkom restoranu ukradena torba te laptop, za što je kasnije osuđen konobar iz Čazme.

Oženjen je i otac dvoje djece, a supruga mu je 2012. godine također radila u sustavu DORH-a kao zamjenica županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij