hren

POMFRIT, ČIPS, KEKSI, TOAST, KAVA...
Europska komisija izdala je ozbiljna upozorenja za posluživanje prženih proizvoda. Istražili smo je li odzvonilo krumpirićima i drugim prženim delicijama ili se samo trebaju drugačije pripremati?

Pomfrit, čips, keksi, toast, kava... sve te namrinice nakon prženja ili pečenja na temperaturi većoj od 120 stupnjeva stvaraju akrilamid - organski spoj koji može biti kancerogen.

"Postoje indicije da bi mogao biti u visokim dozama ne samo kancerogen nego i opasan za živčani sustav, prednatalni i postnatalni napredak djece; isto tako i za muški reproduktivni sustav", ističe dr.sc. Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdrastvo dr. Andrija Štampar.

Zato je Europska komisija donijela Uredbu za skladištenje i pripremu hrane koja sadrži akrilamid. Od jučer je važeća i u Hrvatskoj.

"Uredba je završila sa raspravom i usvajanjem krajem 2017. u parlamentu. Sada ističe taj period prilagodbe. On je u ovom slučaju bio relativno kratak zato što su zakonodovstva takva da mogu vrlo lako uklopiti uredbu", pojašanjava SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

Prema preporukama - ugostitelji moraju slijediti neke norme. Na primjeru pomfrita - zamrznuti krumpir namakat će u vodi 30 minuta do 2 sata i pržiti ga na temperaturi nižoj od 175 stupnjeva. Priprema li se u pećnici, treba se brzo okretati - i ono najbitnije nikako ga ne prepeći

Preporuke iz EU kažu:

- zamrznuti krumpir namakati u vodi 30 minuta do 2 sata
- temperature prženja moraju biti niže od 175 °C
- proizvode koji se pripremaju u pećnici okrenite nakon 10 minuta
- krumpir pecite ili pržite dok ne dobije zlatnožutu boju
- krumpir ne prepecite

Rizik od akrilamida veći je u preprženoj hrani. Zato kad jedete pomfrit, birajte onaj svjetlije boje.

Isto vrijedi i za pripremu tosta ili dvopeka. Loša vijest za kavopije je da je akrilamid najviše zastupljen u instant kavama, ima ga i u žitaricama koje doručkujemo te u medenjacima. Da se hranimo nezdravo nije vijest - no jesmo li se spremni odreći hrane? Građani su podijeljenog mišljenja.

No razloga za paniku nema. Samo treba biti umjeren i jesti uravnoteženo, napominju iz Hrvatske agencije za hranu. Smiruje i resorni ministar. "Akrilamidi imaju svoje određeno toksično djelovanje, ali ništa zabrinjavajuće", kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Uredba iz Bruxellesa samo je preventivna mjera. Zabrane, dakle, nema. U prženoj hrani možemo i dalje uživati, ali s oprezom i mjerom.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij