hren

ZAVRŠENE RASPRAVE
Nakon cjelodnevnih rasprava o Istanbulskoj konvenciji u srijedu te o smjeni ministrice gospodarstva Martine Dalić u četvrtak, saborski zastupnici u petak glasaju o te dvije točke

No, prije glasanja o te dvije točke premijer Andrej Plenković zastupnicima će podnijeti izvješća o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018.

Očekuje se da će Istanbulska konvencija biti ratificirana bez problema, s obzirom da je podržava i velik dio opozicije, čime će se nadoknaditi gubitak glasova nezadovoljnih HDZ-ovaca i članova vladajuće koalicije, koji tvrde da se konvencijom u domaće zakonodavstvo uvodi tzv. 'rodna ideologija' te da stoga neće glasati za njenu ratifikaciju. Konačnu odluku o tome hoće li dopustiti glasanje po savjesti ili će njihovi zastupnici morati glasati u skladu sa stavom kluba, HDZ donosi na sjednici kluba prije plenarne sjednice.

Bauk: Križari uz pomoć Crkve, koja skriva pedofiliju u svojim redovima, vode bitku protiv Istanbulske konvencije 30 komentara

Vlada zato uz konvenciju predlaže i usvajanje interpretativne izjave kojom se naglašava kako iz konvencije ne proizlazi obaveza uvođenja tzv. rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav niti obaveza da Hrvatska prizna 'treći spol' ili mijenja ustavnu odredbu o braku kao zajednici muškarca i žene.

Zastupnici će glasovati i o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koju oporba proziva zbog 'savjetničke afere' oko bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. Unatoč izlasku HRAST-ova zastupnika Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije, kao i višetjednim trvenjima među višim dužnosnicima HDZ-a oko Istanbulske konvencije, očekuje se da će Plenković sakupiti natpolovičnu većinu zastupnika za obranu svoje ministrice i potpredsjednice Vlade.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij