hren

CIVILIZACIJSKI ISKORAK
Jedini klub koji je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije je Neovisni za Hrvatsku čiji Zlatko Hasanbegović ističe da se medijskom manipulacijom nametnuo stav da si ili bezuvjetni zagovornik konvencije i time protivnik nasilja nad ženama ili si protivnik ratifikacije i time zagovornik nasilja nad ženama. Smatra da je zaštita žena samo je smokvin list te da je glavna svrha konvencije prikrivena, odnosno rodna ideologija. »Klub Nezavisni za Hrvatsku bezuvjetno je protivnik ratifikacije i pristupanja Istanbulskoj konvenciji«, rekao je Hasanbegović

Većina klubova zastupnika podržala je u srijedu u raspravi u Hrvatskome saboru ratifikaciju Istanbulske konvencije naglasivši da je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su i upozorili na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu rekao je da će njegova stranka podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije izrazivši nadu da će dobiti više od dvije trećine glasova u Saboru.
Bauk je, u raspravi o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, istaknuo da ni jedan međunarodni dokument nije izazvao toliku pozornost u javnosti a razloge za to nalazi u različitim oblicima agresije.

»Neke agresije su očite. Vide se tenkovi, avioni i vojnici, a protiv tih agresija se lakše braniti jer je linija obrane jasno vidljiva«, poručio je . Citirajući u raspravi tekst novinara Novoga lista Jasmina Klarića upozorio je kako organizirani udar na slobodu pojedinca i društva dobiva sve jasniju formu te da je, kako je rekao, danas jasno da se radi o pravom pravcatom sudaru svjetova i otvorenoj bitci za budućnost pri čemu je rezultat još neizvjestan.

»Krenulo je još s pokušajem da se u škole uvede zdravstveni odgoj dio kojega bi bila i spolna edukacija. Ali nije prošlo. Crkva i katoličke udruge digle su se na zadnje noge uz pomoć tada oporbenog HDZ-a i suprostavile su se takvom navodnom ideološkom trovanju mladeži«, rekao je Bauk.

Bauk: Križari ne podnose slobodu

Ponovio je i da nije prihvaćen ni građanski odgoj te da se, kako je rekao, »udarilo i na homoseksualane osobe skupljanjem potpisa za referendum o braku kao zajednice muškarca i žene kako bi se spriječilo donošenje zakona o životnom partnerstvu«.
»Križari ne podnose slobodu. Ista ta ekipa, uz jasnu pomoć Crkve, koja se miješa čak u unutarstranačke odnose a skriva pedofiliju unutar svojih redova, predvodi i danas bitku protiv Istanbulske konvencije uglavnom koristeći tipske preuzete argumente globalnoga pokreta protiv ratifikacije te konvencije Vijeća Europe .

»Zapravo tzv. argumente jer priče o dječacima koji će morati biti djevojčice i slično su tek pogodno gorivo za izazivanje moralne panike kod slabije informiranih građana«, poručio je . Smatra i da je cilj modernih križara, koliko god oni pričali o ljubavi, moralu i obitelji – porobljavanje, a ono što se dešava u Hrvatskoj je agresija širokih razmjera.
Bauk smatra da bi u 21. stoljeću trebalo biti normalno da svi žive kako žele, dok »križari takvu slobodu ne podnose«. Smatra kako je sada vrijeme za aktivniji demokratski otpor pri čemu je ratifikacija Istanbulske konvencije jedan korak u toj borbi.

Vezano uz interpretativnu izjavu, Bauk smatra da je to nepotrebno podilaženje onima koji su protive ratifikaciji. »Radi se o ustupku koji nije trebao i uložit ćemo amandman da se ona ukloni iz zakona«, najavo je i poručio da će se svim demokratskim sredstvima suprotstaviti i svim zakonskim rješenjima koja bi išla protiv dostignutih prava pojedinaca, prava žena na slobodu izbora, prava nacionalnih manjina i svih drugih i drugačijih.

Putica: Politizacija ratifikacije izaziva i raspravu o ciljevima udruga koje joj se protive

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Sanja Putica rekla je da je cilj konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja i nasilja u obitelji. Smatra i da porazni podaci o nasilju nad ženama govore koliko je potrebno donijeti tu konvenciju.

Putica je ocijenila i da politizacija njezine ratifikacije u javnosti izaziva i raspravu o ciljevima udruga koje izazivaju moralnu paniku u javnome prostoru. Također, ponovila je kako ta konvencija ne sadrži rodnu ideologiju, a RH se njezinom ratifikacijom bitno određuje za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Milorad Pupovac (Klub SDSS) rekao je da podržava Istanbulsku konvenciju i interpretativnu izjavu. »Glasamo jer je to obveza političkoga saveza kao i obveza braka da se gradi kompromis jer postoje neki ciljevi koje treba postići«, naglasio je.

Boris Miletić (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) naglasio je da se oduvijek zalažu za zaštitu temeljnih ljudskih prava i kako razina prava ne smije ovisiti o političkim kalkulacijama.
Istaknuo je da ratificiranjem konvencije idemo prema tome da postanemo moderna europska država. »Moramo se oduprijeti retrogradnim stavovima i radikalnoj desnici koja napadom na uvu konvenciju želi spriječiti da Hrvatska bude u krugu razvijenih zemalja Europske unije«, kazao je.
Predstavnici klubova HSS-a, GLAS-a i HSU-a i HNS-a istaknuli su da će njihovi zastupnici podržati prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije te upozorili da su se u raspravi o njezinoj ratifikaciji u javnosti koristile lažne vijesti, netolerancija i mržnja.

Čestitavši premijeru Andreju Plenkoviću što je Hrvatsku »uveo u 2018. i suprotstavio se konzervativnim udrugama koje se protive Istanbulskoj konvenciji« Krešo Beljak (HSS) istaknuo je da će njegova stranka podržati ratifikaciju te istaknuo da je HSS bio prva stranka koja je prije stotinu godina stala u zaštitu žena, a dala je i prvu hrvatsku političarku.
Potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije u ime Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a dala je Anka Mrak-Taritaš. Smatra da su tu konvenciju ratificirali prije tri godine sada ne bi o njoj raspravljali u vrijeme manipuliranja osjećajima žena, djece, vrijeme lažnih vijesti i slično. Drži da se sada u društvu krenulo u preispitivanje vrijenosti za koje je mislila da se nikada neće dogoditi. Mrak-Taritaš istaknula je kako je rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije rasprava o budućnosti svih nas te kakvu Hrvatsku želimo u budućnosti. Ne želim Hrvatsku po uzoru na Poljsku i Mađarsku već zemlju u kojoj se cijeni različitost, poručila je.

Da se u raspravi o ratifikaciji te konvencije koristile lažne vijesti, netolerancija i mržnja upozorila je i u ime kluba HNS-a Marija Puh rekavši kako ne želi živjeti u takvoj, već u tolerantnoj Hrvatskoj. Istaknula je kako u Konvenciji nije pronašla rodna ideologiju već rodnu ravnopravnost, što je standard 21. stoljeća. Također smatra da nadzorno tijelo GREVIO neće Hrvatskoj oduzeti dio suvereniteta.

Goran Dodig (Klub HDS, HSLS, HDSSB) kazao je da je posljednjih dana sa svih strana maltretiran porukama o tome što mora učiniti. »Odakle nekome pravo da mi oduzima pravo da mislim «, upitao je i dodao da se njegov klub po pitanju Istanbulske konvencije podijelio, odnosno da će zastupnici HDSSB-a i HSLS-a glasati za ratifikaciju, dok će on i Branko Hrg iz HDS-a glasati protiv.
Branimir Glavaš (HDSSB) istaknuo je da je Istanbulska konvencija dio predizbornoga programa HDZ-a i treba ju ratificirati, dok je raspravu u javnosti o konvenciji okarakterizirao kao čistu histeriju.

Jedini klub koji je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije je Neovisni za Hrvatsku čiji Zlatko Hasanbegović ističe da se medijskom manipulacijom nametnuo stav da si ili bezuvjetni zagovornik konvencije i time protivnik nasilja nad ženama ili si protivnik ratifikacije i time zagovornik nasilja nad ženama. Smatra da je zaštita žena samo je smokvin list te da je glavna svrha konvencije prikrivena, odnosno rodna ideologija. »Klub Nezavisni za Hrvatsku bezuvjetno je protivnik ratifikacije i pristupanja Istanbulskoj konvenciji«, rekao je Hasanbegović.
Goran Aleksić (SNAGA) čestitao je premijeru Plenkoviću i HDZ-u na ispunjavanju predizborno obećanje, ali i pozvao da ispuni i obećanje vezano za kamatne marže.
Hrvoje Zekanović (Hrast) upitao je Plenkovića koje je njegovo mišljenje o izjavi Hrvatske biskupske konferencije, na što mu je Plenković odgovorio da respektira njihov stav kao i strah dijela birača, ali da je Vlada dobro proučila tekst, konzultirala se i proučila detalje i da nema razloga za bojazan.

Mostov Miro Bulj u raspravi je pak prozvao Plenkovića da je bez javne rasprave stavio Konvenciju na ratifikaciju i da je podijelio hrvatski narod, na što mu je Plenković poručio da ne govori laži. »'Prestanite lakonski govoriti stvari koje nisu istinite. Činite štetu ugledu Sabora i remetite argumentirane i odgovorne rasprave u ovom Saboru«, kazao je Plenković.
Davor Bernardić (SDP) u jednoj replici poručio je da je u Hrvatskoj došlo vrijeme da se »ogradimo od nazadnjačkih snaga u društvu koje nas pokušavaju gurnuti u srednji vijek, koje pokušavaju ljude dijeliti po rodnoj, spolnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi i da im zajednički kažemo ne«.
Nakon rasprava klubova slijedi pojedinačna raspravu za koju se prijavilo oko 30 zastupnika.  

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij