KASNONOĆNE RASPRAVE?
Dva tjedna saborski su se zastupnici odmarali zbog Uskrsa, no već od danas kreću s udarničkim ritmom te će u tri dana odraditi sve najvažnije i najatraktivnije točke dnevnog reda

Buran tjedan zastupnici će započeti već danas u 9.30, kada započinje nova saborska sjednica. Otvara je, kao na svakoj sjednici, aktualno prijepodne, na kojem zastupnici postavljaju pitanja predsjedniku Vlade i ministrima. Očekuje se da bi se zastupnici u pitanjima mogli dotaknuti tema poput nabavke borbenih aviona, Obiteljskog zakona, izbora za voditelja Ekspertne radne skupine, vanjske politike, brodogradilišta, zagađenja u Slavonskom Brodu, ali i Agrokora.

Na 'aktualcu' će biti upućeno 39 pitanja, a prvo će postaviti zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Svojim bi ga pitanjem trebao zatvoriti HDZ-ov Stipo Šapina.

Odmah nakon aktualnog prijepodneva, ukoliko ne bude zahtjeva za stankom, trebala bi započeti rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Iako bi rasprava mogla biti burna, očekuje se da će Konvencija biti ratificirana bez problema. Naime, već sada je jasno da će je podržati GLAS i IDS, koji su zbog (ne)ratifikacije inicirali i interpelaciju. Podrška će, unatoč nećkanju, doći i od SDP-a. Za Konvenciju će glasati i HNS te manjinski zastupnici, dok će Mostovi parlamentarci glasati 'po savjesti'. Protiv će pak sigurno biti Hrastov Hrvoje Zekanović, koji je jučer zbog ratifikacije napustio vladajuću većinu. Što se pak tiče vladajućeg HDZ-a, koji se raskolio po ovom pitanju, očekuje se da desetak zastupnika bude protiv Konvencije.

Ništa manje buran dan zastupnici neće imati i u četvrtak, kada je na dnevnom redu za raspravu zahtjev oporbe za iskazivanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić. Opoziv je zatražila gotovo cijela oporba, a zamjeraju joj angažiranje savjetnika za restrukturiranje u Agrokoru, odnosno bivše tvrtke sada već bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Zamjeraju joj i to što se, kako stoji u zahtjevu, nije izuzela iz odluka o Ini, ali i što je, kako tvrde, zagovarala izgradnju termoelektrane Peruća. Vlada je u očitovanju odbila optužbe oporbe, a među ostalim, i zbog oporbene greške u kojoj su Peruću umjesto jezerom nazvali rijekom.

No dan odluke o Dalić, ali i o Istanbulskoj konvenciji, bit će u petak. Glasanje je planirano za podne, a prije toga zastupnici će odraditi raspravu o izvještaju premijera o sastancima Europskog vijeća.

Što se tiče opoziva Dalić, teško je vjerovati da bi oporba mogla srušiti potpredsjednicu Vlade, no kada je inicijativa pokretana, u oporbi su se nadali da bi za njenu smjenu mogli glasati i neki zastupnici vladajuće većine, poput SDSS-a, koji se još nije jasno izjasnio o tome. Jednako tako, spekuliralo se i da bi protivnici Istanbulske konvencije iz HDZ-ovih redova mogli glasati protiv Dalić. No uz pokojeg oporbenog zastupnika, koji neće biti na glasanju, gotovo je sigurno da oporba neće uspjeti skupiti većinu.

U slučaju glasanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije ne bi trebalo biti problema i ona će biti potvrđena. No znakovito će biti vidjeti kako će glasati HDZ-ov Klub zastupnika. Već ranije neki od njih, poput Davora Ive Stiera, Mire Kovača, Milijana Brkića ili Steve Culeja, jasno su rekli da će biti protiv Konvencije. Postoji mogućnost da u trenutku glasanja netko od protivnika ne bude u sabornici i na taj način ga izbjegne, a hoće li biti takvih, teško je procijeniti. Iako je šef HDZ-a Andrej Plenković prije neki dan dao do znanja da ne bi trebalo biti sankcija za one koji će glasati protivno stavu stranke, Davoru Ivi Stieru jasno je poručio da, ukoliko glasa protiv, ne može više biti politički tajnik HDZ-a.

Problem prilikom ratifikacije mogla bi stvoriti jedino većina kojom će Konvenciju trebati potvrditi. Naime, još nije jasno je li za ratifikaciju potrebno minimalno 39 ili minimalno 76 glasova. Ukoliko je potrebno minimalno 76 glasova, HDZ će morati paziti da prikupi svaki glas koji može. 'Još se vode rasprave oko toga, a moje je mišljenje da ne treba 76 glasova, nego obična većina zastupnika koji će u tom trenutku biti u sabornici. Vidim da ugledni stručnjaci ne dijele to mišljenje, pa ćemo vidjeti kakvo će biti mišljenje Odbora za Ustav i temeljem toga ćemo se ponašati', rekao je u utorak šef Sabora Gordan Jandroković.

Zastupnici će se suočiti i s novim pravilima rada. Radni dan više neće otvarati stankama, već će vrijeme za njih biti predviđeno nakon 13 sati. Jedina iznimka bit će prvi radni dan u tjednu, kada će se stanke moći zatražiti u 9.30.

Smanjivanjem vremena za replike, smanjivanjem broja replika po raspravi i ukidanjem replika na izlaganja klubova zastupnika rasprave bi se trebale skratiti, a fokus bi trebao biti na pojedinačnim raspravama. Na dnevnom redu plenarne sjednice više ne bi trebalo biti i toliko izvješća, od kojih će se većina ubuduće raspravljati na odborima.

U saborska pravila uvodi se i mogućnost javnog saslušanja, poput onog koje su na Odboru za gospodarstvo imali bivši Agrokorov povjerenik Ante Ramljak i potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Prvo takvo javno saslušanje trebalo bi se održati već sljedeći tjedan, kada će pred Odbor za gospodarstvo doći Dalić i novi povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško.

Oporba se u pregovorima oko Poslovnika, u kojima je prijetila i s više od 500 amandmana, uspjela izboriti za to da se na raspravu jednom mjesečno stave i oporbeni prijedlozi. Zahtjev za raspravu morat će potpisati 30 zastupnika, i to za točku koja je na dnevnom redu duže od 60 dana.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij