hren

DRAMATIČNE BROJKE U Hrvatskoj je još uvijek 107 tisuća zaposlenih manje u odnosu na vrhunac zabilježen krajem 2008. godine

U veljači je u Hrvatskoj bez posla bilo 173.000 građana, što je 5000 manje nego u siječnju. Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti

Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti smanjena je 2,4 posto, a broj nezaposlenih za 46.000, pohvalio se predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je Eurostat izdvojio Hrvatsku kao jednu od članica s najvećim padom nezaposlenosti na godišnjoj razini.

Osipanje

I doista, prema metodologiji ILO-a, Europska unija u veljači je imala 7,1 posto nezaposlenih, najmanje od rujna 2008. godine. U najboljoj, Češkoj bez posla je bilo samo 2,4 posto građana, u Njemačkoj 3,5 posto, dok je hrvatska stopa nezaposlenosti pala na 9,6 posto! Anketa radne snage kao zaposlene vodi sve koji su u promatranom razdoblju radili, za razliku od administrativne stope (za Hrvatsku je ona u veljači bila 12,3 posto) gdje se kao nezaposleni računaju samo ljudi koji su prijavljeni u državnu evidenciju.

U evidenciji nezaposlenih jučer je bilo 178 tisuća radnika, oko 9500 manje nego što ih je bilo zadnjeg dana prosinca 2017. godine.
U prva dva ovogodišnja mjeseca poslodavci su oglasili 50 tisuća slobodnih radnih mjesta, a preko burze zaposlili 24,5 tisuća radnika.

Statističke brojke idu u prilog premijeru Plenkoviću jer pad nezaposlenosti napokon prati i veće zapošljavanje, no službene brojke također pokazuju da se od ulaska u Europsku uniju broj radno aktivnih stanovnika u Hrvatskoj smanjio za 160 tisuća! Burza rada prazni se i zbog novog vala migracija i starenja stanovništva, a ne samo zbog gospodarskog oporavka koji se prelio i na tržište rada.

Podaci iz sustava mirovinskog osiguranja pokazuju da je u veljači ove godine broj osiguranika skočio za 5000 – na 1,474 milijuna – čime je zaustavljen sezonski pad zaposlenosti koji je trajao od kolovoza.

No, kada se isključi utjecaj sezone i podaci ravnomjerno rasporede kroz godinu, kao što su to desezoniranjem učinili istraživači MacroHuba s Ekonomskog fakulteta Zagreb, dolazi se do zaključka da je trenutačna zaposlenost najveća od svibnja 2010. godine.

Usporavanje

U odnosu na vrhunac zabilježen krajem 2008. godine, u Hrvatskoj je još uvijek 107 tisuća zaposlenih manje. Nezaposlenost se, prema MacroHubu, nalazi gotovo sedam postotnih bodova ispod svojeg 18-godišnjeg prosjeka, smanjuje se dalje, ali sporije nego što se smanjivala do prvog kvartala 2017. godine.

Smanjenje nezaposlenosti rezultat je mjera za poticanje zapošljavanja koje Vlada kontinuirano provodi proteklih godinu i pol, kazao je premijer Andrej Plenković. Krajem veljače oko 30 tisuća nezaposlenih koristilo je neku od državnih mjera za zapošljavanje, trećinu čine polaznici stručnog osposobljavanja za rad, 3700 osoba uzelo je potporu za samozapošljavanje, nešto manje od 5000 nezaposlenih uključeno je u javne radove, a 3000 osoba dobiva potporu kao stalno zaposleni sezonac.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij