hren

SVE PO STAROM
Više od četvrtine mladih spremno otići u Europu Hrvati su prema podacima Eurostata za 2016. vodeći po spremnosti mladih na odlazak iz zemlje. Osim financija, glavni je razlog politička i društvena situacija. Demografi upozoravaju da njihova istraživanja pokazuju još crnje statistike.

Svaka četvrta nezaposlena osoba između 20. i 34. godine spremna je napustiti Hrvatsku, pokazali su podaci Eurostata za 2016. godinu. Demograf Stjepan Šterc kaže da ga objavljeni podaci ne iznenađuju.

"Dominantni razlozi u početku, odnosno prije otprilike dvije do tri godine, bili su financijski. Međutim, u zadnje vrijeme to je uglavnom nesređena društvena i politička situacija u zemlji, cijela atmosfera koja vlada i sve manje onih koji vjeruju u hrvatsku budućnost", rekao je Šterc.

Svoju budućnost čak 26 posto mladih vidi u nekoj drugoj državi Europske unije. Prvo mjesto u Europi dijelimo s Estoncima, a iza nas su Slovenci s 25 posto. Sve je to duplo više od Europskog prosjeka po kojem je tek svaka dvanaesta osoba spremna na odlazak. Najmanje su spremni Britanci i Irci s pet posto te Nizozemci i Talijani s šest odnosno sedam posto.

Slični su podaci i Instituta za društvena pitanja u Zagrebu, iz kojeg napominju da nije svugdje u Hrvatskoj ista situacija te da je najgore u Slavoniji.

"Vrlo je bitno što se događa na lokalnoj razini. Imamo primjer mladih iz Međimurja, mladih iz Istre i Primorja koji mahom ne žele ići van ili žele ići van samo zbog iskustva ili obrazovanja jer su njihovi uvjeti života relativno dobri", rekla je Dunja Potočnik iz Instituta za društvena pitanja.

Mreže mladih Hrvatske napominju kako, za razliku od medija i istraživača, političari nikad ne pitaju mlade što bih natjeralo na ostanak u Hrvatskoj, već umjesto toga provode parcijalne mjere.

"Nama nisu potrebne mjere, nama su potrebne politike. I to cijeli set pojedinačnih mjera koje su povezane koje bi onda bile usmjerene ne samo na sigurnije poslove nego i stvari koje se tiču obiteljskog života", rekao je Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je 2016. napustilo gotovo 36,5 tisuća stanovnika, najviše mladih. No riječ je samo o onima koji su odjavili svoja prebivališta. Stvarna je brojka puno veća.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij