hren

Sabor je u petak većinom glasova izmijenio svoj Poslovnik, čime je konačno stavljena 'točka na i' jednomjesečnom prepucavanju vladajućih i oporbe o toj temi započetoj još početkom ožujka cjelonoćnom maratonskom saborskom raspravom.

Za izmjene Poslovnika glasovao je 91 zastupnik, protiv ih je bilo 18, dok ih je sedam bilo suzdržanih. SDP-ovci su, naime, sukladno prethodnim najavama šefa njihovog saborskog kluba Arsena Bauka, mogli glasovati prema savjesti.

Burna saborska rasprava oko Poslovnika bila je rezultirala podnošenjem 500-tinjak oporbenih amandmana, među kojima je bila većina opstruktivnih, kao znak nezadovoljstva zbog, kako su ocijenili, pokušaja redukcije njihovih zastupničkih prava.

Kompromis HDZ-a i SDP-a postignut je tek iz trećeg pokušaja na sjednici saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Zastupnici vladajuće većine tako su pristali popustiti SDP-u te oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz potpise 30 zastupnika.

Prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke od 9,30 do 10,45 sati dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14,15 sati.

Zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba omogućava se jednom tjedno zatražiti stanku, što je bio prijedlog nezavisnog Vlahe Orepića.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij