ŠTO SE DOGAĐA
Kakva nam je kvaliteta zraka kojeg udišemo, što se događa s vodom, kako stati na kraj problemu Karepovac samo su dio onoga što su posjetitelji mogli čuti večeras na tribini u Sveučilišnoj knjižnici.

Prof. dr. sc. Stanko Uršić, dr.sc. Juraj Kamenjarin, prof. dr. sc. fra Ante Vučković i Željan Jurlin iz udruge Krizni eko kaštelanski stožer govorili su i o gospodarenju otpadom u Splitu u cilju upoznavanja okupljenih s realnim i najaktualnijim problemima.

Navesti neke od njihovih uzroka i na kraju ponuditi moguća rješenja pokušali su stručnjaci koji se dugi niz godina se bave baš tim problemima.

- Danas je stanje puno drukčije u odnosu na prije 24 godine kad sam u Splitu održao prvo predavanje o problemu otpada i smeća. Danas je situacija ozbiljnija i bitno je shvatiti što je problem, vidjeti možemo li djelovati, i ako možemo da to i uradimo– uveo je prof. Uršić ovim riječima u svoje izlaganje koje su svi s pozornošću pratili.

Što je otpad, na koji način je kompostiranje moguće bez kompliciranja te kako doći do rješenja problema Karepovca - odnosno do cjelovitog ekološki zasnovanog sustava za gospodaranje komunalnim otpadom koje profesor smatra jedinim zakonski prihvatiljvim rješenjem.

- Moramo shvatiti i to da je pomiješani otpad zauvijek uništen i neiskoristiv. Kada počnemo primjenjivati postulat odvojenog prikupljanja otpada, tada ćemo moći riješiti problem bez ostataka, smetlišta, smeća, zdrastvenih i ekoloških problema. I da nagasimo bez troškova ali sa zaradom. Ovo kako se sada postupa s otpadom je manipulacija smećem sa svim katastrofalnim posljedicama- dodao je Uršić i poručio da je budućnost u mladima koji se moraju pridružiti onim nažalost ne baš brojnim pojedincima koji nešto konkretno i rade.

- 70.000 je oboljelih od karcinoma raka u zadnjih pet godina evidentirano na području Hrvatske od tog je veliki broj na području naše Županije i za to netko mora odgovarat - prozvao je Jurlin krivce na odgovornost i osvrnuo se na probleme s koncesijama, točnije slučaja "Bene", šume Marjan i kiselih kiša te propadanju proizvođača kisika.

Problema zraka na području grada Splita i oko Splita dotaknuo se i prof. Kamenjarin koji je upozorio na loše stanje mjernih postaja i okruženja u kojemu se one nalaze.

- Da bi mi uopće mogli procijeniti koliko je zrak kvalitetan moramo imati potrebne mjerne instrumente - naglasio je.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada