hren

NOVA KREDITNA JAMSTVA
Država je vlasniku Brodosplita, Tomislavu Debeljaku, u proteklih pet godina restrukturiranja dala milijardu i pol kuna. No, restrukturiranje je završilo, novca od države više nema, a on ipak traži pomoć.

Vlasnik Brodosplita od Vlade traži kreditna jamstva za veće brodove.

"Ili se mi nećemo baviti brodogradnjom i otpustit ćemo smanjiti radnike otprilike pola i raditi mostove metalne konstrukcije", govori vlasnik Brodosplita, Tomislav Debeljak.

Brodosplit sada još uvijek ima oko 2000 radnika, znači tisuću radnika moglo bi uskoro ostati bez posla.

"Sad smo na vagi, ako dobijemo ta jamstva, Škver će još neko vrijeme preživjeti, ako ne dobijemo, neće", govori Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplit.

Slabo je poznato i što se točno gradilo u zadnjih 5 godina od kad je Debeljak postao vlasnik Brodosplita. Zna se da je od države dobio milijardu i pol kuna. Projekt 5 ophodnih brodova za vojsku zapeo je na prvom brodu. Veliki jedrenjak cruiser se gradi ali u kašnjenju. Brana za lagunu Venecije ozbiljan je i najveći projekt. U Upravi Brodosplita tvrde da su u 5 godina izgradili 18 brodova od stotinjak metara dužine. Sindikatima su te brojke posve nevjerojatne.

Sindikat ističe da i druge zemlje pomažu svoje škverove.

"Država je sve ove godine podupirala, poglavito kroz segment činidbenih jamstava za izradu brodova ta brodogradilišta. Za dalje naravno postoje neka druga pravila", govori ministar financija, Zdravko Marić.

"Vjerojatno ćemo u narednim danima svi morat sjest i vidjet kako dalje", smatra ministar prometa, Oleg Butković.

Činjenica je da je država Debeljaku ugovorima dozvolila da sada može posve prekinuti brodogradnju.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij