hren

SAJAM POSLOVA
Od 21. do 28. veljače održan je drugi online Sajam poslova u turizmu na kojem se predstavilo 48 poslodavaca s više od 250 oglasa za posao.  Sajam je posjetilo više od 155.000 tražitelja posla, dok je pristiglo više od 9.000 prijava za posao (17% više nego prošle godine).

U sklopu Sajma poslova u turizmu, MojPosao je proveo istraživanje o zapošljavanju u turizmu. U istraživanju je sudjelovalo preko 300 ispitanika, od kojih je većina (83%) radila u turizmu barem jednu sezonu.

Najpoželjniji posao u turizmu: za stalno u hotelu na području Splitsko-dalmatinske županije
Ispitanici koji imaju iskustvo rada u turizmu, obavljali su sezonski poslove prvenstveno jer im je to struka (36%) te u pauzi između stalnih poslova (35%). Četvrtina ispitanika (28%) radila je u turizmu za vrijeme školovanja kako bi 'popunila' budžet, dok ih je 24% radilo u turizmu nakon završetka školovanja odnosno prije pronalaska stalnog posla.

Najviše ispitanika radilo je na poziciji konobara/ice (31%), zatim kao sobar/ica (28%), recepcionist/ica (19%) te šanker/ica (17%). Najmanje ispitanika radilo je kao promotor (4%) i maser (1%).
S obzirom da bi više od polovice ispitanika (56%) u turizmu radilo na neodređeno, ne čudi da su najpoželjniji poslodavci u turizmu hoteli, koji u najvećoj mjeri nude takvu mogućnost: čak 48% ispitanika najviše bi željelo raditi u hotelu, dok bi u restoranu htjelo raditi njih svega 7%.

Ispitanici koji žele raditi u turizmu, posao bi voljeli obavljati negdje na obali

Najpoželjnija županija za rad u turizmu je Splitsko-dalmatinska - u njoj bi posao željelo dobiti 29% ispitanika. Petina ispitanika (19%) želi raditi u Istarskoj, a 13% u Zadarskoj županiji. U top pet županija nema niti jedne županije kontinentalne Hrvatske. Grad Zagreb je na šestom mjestu, u njemu bi u turizmu voljelo raditi 7% ispitanika.

Ispitanicima je glavni uvjet za rad u turizmu bolja plaća (44%), a zatim osiguran smještaj (26%). Svega 18% ispitanika navodi da im nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti i da oduvijek žele raditi u turizmu, 5% ih navodi da nemaju druge opcije, dok bi ih isto toliko (5%) radilo u turizmu pod uvjetom da se ne moraju seliti.

Najveći broj ispitanika, njih 78%, kao pozitivnu stranu rada u turizmu navodi stjecanje novih vještina i znanja te upoznavanja novih ljudi (67%). Polovica ispitanika (55%) smatra da su zanimanja iz te djelatnosti zanimljiva i atraktivna, a 38% ih ističe mogućnost boravka na moru. Svega 5% ispitanika smatra kako rad u turizmu nema pozitivnih strana.

Od ispitanika koji su već radili u turizmu, njih 64% rado bi ponovno radili za istog poslodavca. 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij