hren

NEDJELJOM U 2
Gošća emisije Nedjeljom u dva je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Lijeva i desna kultura, sloboda u umjetnosti te širenje mržnje na internetu i u medijima neke su od tema emisije

U svom radu 'ne osjeća opoziciju', a osvrčući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako 'u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazvaju isključivosti'. 'Kultura je upravo suprotno - područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje', dodala je.

Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku. Kao ministrica, kazala je - ima cilj reformirati kulturni sustav (izaći do kraja SIZ-ovskog načina financiranja) i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije.

Financiranje kulture u Hrvagskoj nije toliko centralizirano, kazala je te iznijela podatak da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, a ostali postotak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija. Obrazložila je i sadržaj naputka kojega je poslala, a povod kojega je bio Oliver Frljić - u kojemu je poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje.

'To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima', kazala je. Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa', kazala je za HTV Obuljen Koržinek koju ljuti da se kazališna scena u Hrvatskoj sudi i svodi na jedan uradak.

Govoreći o širenju mržnje na internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu. 'Postoje razlozi zbog kojih je područje medija 'izuzetno' regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo', kazala je.

'Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti - postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža - drugačije uredi', naglasila je.

'Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama - kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika', kazala je. Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da 'nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije'.

U emisiji je bilo riječi i o HRT-u. Nina Obuljen Koržinek komentirala je izjavu Anje Šovagović Despot koja je prijedlog ministrice kulture Saboru za odbijanjem izvješća NO HRT-a za 2016. nazvala 'sramotnim', a djelovanje ministrice opisala kao 'svedeno na kadroviranje po partijskoj stezi'.


Nina Obuljen Koržinek

'Gospođa Anja Šovagović Despot, koja se spremala preuzeti mjesto ministrice trebala bi znati da NO HRT-a imenuje Hrvatski sabor. Također izvještaj NO-a se nije odnosiona sadašnju Upravu nego na onu prije. Sabor je smijenio NO i to vrlo dobro obrazložio. Naše mišljenje o radu NO-a je došlo nakon razrješenja, a izašli su izvan okvira onog što im je zakonom odobreno', kazala je ministrica. Dodala je kako je Vlada vrlo jasno uputila novi NO da istraži sve moguće prekršaje. Naglasila je kako nitko ništa ne zataškava.

'Prvi put je za vrijeme ove Vlade, u zakonom propisanoj proceduri - potpisan ugovor Vlade i HRT-a u kojemu se jasno postavljaju zahtjevi 'što' i 'kako' HRT treba raditi. Želimo to nadzirati i o tome imati svoje mišljenje. Vezano za sve drugo - Vlada se neće petljati', kazala je Obuljen Koržinek.

Na pitanje je li netko iz ove Vlade tražio da se na HRT-u smanji opseg plaća odgovorila je: 'Bila sam predsjednica Programskog vijeća HRT-a dvije godine i uvijek me fascinirao opseg paušalnih ocjena kad se govori o HRT-u. Tko se u Vladi bavi plaćama na HRT-u - znate tko kako radi i imate svoju Upravu'. Podsjetila je kako je 'Kukuriku' vlada bez ikakve javne rasprave u Zakonu o HRT-u izmijenila proceduru biranja Glavnog ravnatelja.

'Zakon o HRT-u je jedan od zakona koji se najčešće mijenjao i ući ćemo u raspravu o tome. Za 2018. planiramo Zakon o elektroničkim medijima. Iduće goine ćemo raditi na zakonu o medijima a otvorit ćemo i dva propisa Zakona o HRT-u i Zakona o HINA-i koji će trebati samo izmjene i dopune. Ali prije treba postići konsenzus', kazala je. Sa savjetnikom Ladislavom Ilčićem, kazala je - ne slaže se u mnogim stvarima, ali on ima pravo na svoje stavove.

U Ministarstvu je savjetnik vezano za radno pravni status umjetnika i vezano za to ima iskustva, dodala je. Na pitanje je li ona za ratifikaciju Istanbulske konvencije kazala je kako s njom nije detaljno upoznata. "Imam osjećaj da je u raspravama o Istanbulskoj konvenciji, kao i u raspravama o kulturi - fokus javnosti stavljen na ideološke podjele koje nemaju veze s pravim meritumom. Treba se fokusirati na dobre stvari koje donosi i svaki dokument koji će dovesti do veće zaštite žena - je dobrodošao', kazala je.

Na kraju je, kao gost iznenađenja - u emisiju došao i Zoran Vakula. Nina Obuljen Koržinek je naime kao školarka željela studirati fiziku i meteorologiju.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij