hren
 

STRANKA NIJE PREDVIĐENA ZAKONOM NI USTAVOM
Činjenica da nisu "iz prve" uspjeli izabrati predsjednicu Povjerenstva, nije previše uzrujala saborske zastupnike. Oni su u petak mirne duše otišli na godišnji odmor i to punih 12 dana. Ovaj odmor, odnosno stanka, nije predviđen ustavom ni zakonom.

Zastupnici su na godišnjem od petka, iako ni njima samima nije jasno zašto.

No Anka Mrak Taritaš kaže da se na predsjedništvu raspravljalo jedino o pauzi oko Uskrsa.

"Nismo ni shvatili moram priznati na toj sjednici predsjedništva da će biti neka stanka u veljači tako da nismo imali ni prilike se pobuniti. Ja sam se u četvrtak jako iznenadila da ovaj tjedan nema sjednice Sabora i ne razumijem zašto je nema", govori Mrak Taritaš.

Sinčić pak smatra da Jandroković ovom pauzom Plenkoviću kupuje vrijeme.

"Ja smatram da je ova stanka od tjedan dana povezana krizom u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i HNS-a", smatra Ivan Vilibor Sinčić.

Oporbu stanka ljuti tim više što mnogi njihovi zakoni ne stižu na red za raspravu.

"Klub zastupnika SDP-a je preko 20 zakonskih akata stavio u proceduru. Velika većina njih uopće nije uvrštena na dnevni red još uvijek", govori Glavašević.

"Više od godinu, možda čak i više naš zakon o parlamentarnim izborima zastupnika u Hrvatski sabor gdje tražimo tri preferencijalna glasa ne može nikako doći na dnevni red. Imamo nekoliko, desetak zakona u proceduri", kaže Grmoja.

"Izvješće državnog odvjetništva koje sad već 3 godine nikako da dođe na red. Brojni važni zakoni. Samo je naših 8 zakona na dnevnom redu koji čekaju raspravu", govori Sinčić.

Jandroković smatra da im građani ovu stanku ne bi trebali zamjeriti.

"Ovaj saziv sabora ima najveći broj radnih dana i radnih sati i zakona koje smo donijeli", opravdava Jandroković.

9. saziv Sabora je konstituiran prije 523 dana, a od tada do danas plenarno je zasjedao 156 dana.
Većina radnika u Hrvatskoj, pretpostavimo li da rade 5 dana u tjednu i koriste godišnji odmor, u tom je razdoblju radila oko 320 dana, dakle dvostruko više.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij