hren

MIROVINSKA REFORMA
Pirotehničari i vojnici/mornari u mirovinu bi mogli s 25 godina staža, od čega 8 efektivnog

Ova bi godina trebala biti godina velike mirovinske reforme, a osim promjena u osnovnom mirovinskom osiguranju te novoj regulaciji za privatna mirovinska društva, očekuju se zakonske intervencije i u beneficirani mirovinski staž. Hrvatska se odavno obvezala da će osuvremeniti propise koji reguliraju rad radnika na specifičnim radnim mjestima, kao što su baletni plesači, kontrolori leta, vozači teških vozila, djelatne vojne osobe, policijski službenici, pravosudni policajci, monteri, profesionalni vatrogasci, no dalje od najave nitko nije otišao. Plenkovićeva bi Vlada idućih mjeseci trebala izaći sa svojim prijedlogom zakonskog rješenja, no preduhitrio ju je SDP, točnije bivši ministar rada Mirando Mrsić koji je u parlament uputio svoj prijedlog zakona o profesionalnoj mirovini koji bi naslijedio propise o beneficiranom stažu. Mrsić je iza sebe ostavio pripremljenu radnu verziju novog zakona pa je moguće da će taj prijedlog, na kojemu su radili stručnjaci upućeni u profesionalna oboljenja i zaštitu na radu, biti okosnica i Vladina službenog prijedloga. Radnici koji danas imaju pravo na beneficirani radni staž ubuduće bi dobivali profesionalnu mirovinu nakon što skupe najmanje 20 godina efektivnog radnog staža te najmanje 50, a najviše 56 godina i osam mjeseci života.

Na godinu još šest mjeseci

Ovisno o aktualnom stažu osiguranja s povećanim trajanjem predviđene su četiri kategorije profesionalnih umirovljenika. Radnik kojemu se danas na 12 mjeseci računa staž osiguranja od 14 mjeseci, mogao bi u profesionalnu mirovinu s navršenih 56 godina i osam mjeseci života. S 55 godina života u profesionalnu mirovinu mogao bi radnik koji je na 12 mjeseci imao dodatna tri mjeseca staža osiguranja. Treća skupina, mirovina s 53 godine i četiri mjeseca života išla bi osobama kojima se na godinu dana staža dodaju četiri mjeseca osiguranja, a s 50 godina života pravo na mirovinu ostvarila bi osoba kojoj na godinu staža ide još šest mjeseci osiguranja.

Pirotehničari i vojnici iznimka

Iznimka bi bili pirotehničari i vojnici/mornari koji bi profesionalnu mirovinu mogli ostvariti neovisno o godinama života, ali uz uvjet da imaju najmanje 25 godina mirovinskog staža od čega najmanje osam efektivnog na poslovima razminiranja.

Vojnici, odnosno mornari mogli bi u mirovinu s 50 godina života i 15 godina staža, ali novost je da bi korisnici profesionalne mirovine mogli nastaviti raditi u nekoj drugoj djelatnosti. No tada bi im se profesionalna mirovina smanjila 30, 50 ili 75 posto, ovisno o duljini radnog staža i vrsti novog zaposlenja. SDP procjenjuje da bi uvođenje profesionalne mirovine opteretilo državu za 30-ak milijuna kuna godišnje. Mirando Mrsić kaže da HDZ već dvije godine nije ništa učinio da unaprijedi sustav mirovina i da omogući da radnici koji rade na radnim mjestima opasnim za život i zdravlje konačno dobiju dostojne mirovine.   

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij