hren
 

'SPLIT TECH CITY'
Split je itekako prepoznat na turističkoj karti svijeta, a mogao bi biti i Silicijska dolina Mediterana.
Ovdašnji mladi IT stručnjaci smatraju da Split može i mora postati sinonim za grad u kojem se susreću tehnologija i turizam. Oni grade brend "Split Tech City", a tako se zove i prvo formalno udruženje gradske tehnološke zajednice. Prvi članovi su 13 meetupova, 22 tvrtke i sedam udruga, a partner im je Županija.

Službeno predstavljanje i druženje članova bilo je proteklog vikenda u prostorijama "WIP Coworkinga" na Žnjanu. Mnogi će reći da je ovo prijelomni trenutak u razvoju splitske tehnološke zajednice, a iza svega stoji mnogo dobrovoljnog rada, uz redovite poslove koje obavljaju u svojim firmama.

– Volonterski guramo ovaj projekt dvije godine. Vrijednost koju stvorite nadoknađuje sav trud, a iskustvo koje steknete i know-how koji imate neprocjenjivi su. Cilj "Split Tech Cityja" je povezati sve pojedince i tvrtke u propulzivnom tehnološkom sektoru, poticati razvoj inovativnih projekata te aktivno educirati i usmjeravati mlade naraštaje prema iznimno traženim i visoko plaćenim tehnološkim zanimanjima – kaže nam Toni Trivković, koji je zajedno s Antoniom Šerićem prije četiri godine osnovao udrugu "Startup.hr", a 2016. i istoimeni portal koji prati rastuću tehnološku zajednicu.

Trivković (CEO Slicejack i Agilo) poznat je i kao pokretač "Open Coffee Meetupa", a Šerić (suvlasnik "Lilcodelaba") kao pokretač "Mobile Monday Meetupa". Na potpuno dobrovoljnoj osnovi i uz pomoć vlastitih resursa, "Startup.hr" je organizirao više od 100 meetupova i na desetke besplatnih edukacija i predavanja, povezao više od 700 pojedinačnih članova i tvrtki, te Splitu osigurao mjesto na karti europskih startup centara.
Kao što sada "Startup.hr" postaje "Split Tech City", tako je i portal Startup.hr preimenovan u Split Tech City. Imat će hrvatsku i englesku verziju, a na potonjoj će raditi i Michael Freer, Englez koji više od dvije godine živi u Splitu i također značajno pridonosi razvoju startup zajednice.

– Vjerujte, energija zajednice je zarazna. "Split Tech City" nije samo tek još jedan projekt, iza njega stoje godine truda, sati rada, ozbiljne tvrtke i institucije, stručni ljudi, mladi volonteri, cijela jedna simbioza mladosti, stručnosti, entuzijazma i optimizma. Usprkos tome što sam novopriključeni član ovoga tima, nisu trebala proći niti 24 sata dok ne uvidim čega sam zapravo dio. Ovo je velika stvar za ovaj grad. Ovim putem pozivam studente da se uključe u cijelu priču, jer upravo za njih i sve buduće naraštaje stvaramo Split kao tehnološki grad – kazala nam je Tomislava Saša, izvršna urednica portala.

Ističe i kako će na novom webu Split Tech City, uskoro imati i sekciju Poslovi, tako da će to biti izvor informacija za studente, mlade ali i sve ostale pri traženju posla u tehnološkom sektoru. Dizajnerica stranice je Zrinka Buljubašić, a uz ostale u timu su angažirani studenti FESB-a Ante Primorac i Josip Matić.

Tehnološka zajednica ima i svoju Bijelu knjigu, ambiciozan dokument koji određuje ciljeve i strateške prioritete. Napisao ju je jedan od članova ovog tima, projekt menadžer Tomislav Mamić, vlasnik tvrtke "Strategize Tech".
– U 2017. godini je udruga "Startup.hr" u suradnji s brojnim članovima zajednice postavila okvir, identifikaciju članova, postizanje zajedničkih ciljeva i mjerenje doprinosa. Sve to je objavljeno u dokumentu nazvanom "Bijela knjiga splitske tehnološke zajednice". U procesu smo povezali brojne udruge, poduzeća i pojedince te uskladili zajedničke ciljeve. Slijedom toga, neki od članova su već izradili prve strateške planove koji pokazuju njihovu ulogu i doprinos zajednici – kaže Mamić. Strateški prioriteti su povećanje broja IT stručnjaka, kao i broja startupova i poduzeća, te jačanje globalne povezanosti, povećanje raznolikosti profesija i što više poslovnih prilika u zajednici.

Naši sugovornici ističu i suradnju sa Županijom, a Damir Brčić iz ICT-a županije navodi kako su aktivnosti "Startup.hr-a" savršeni primjer djelovanja u području koji je i Županija detektirala kao prioritetno - pomoć u okrupnjavanju IT scene u Splitu kao preduvjet za njen daljnji razvoj i rast. Udruga je u aktivnosti animiranja IT zajednice krenula prilično vizionarski, ne čekajući da se institucije uključe.

– Zbog toga danas na području Splita imamo "probuđenu" zajednicu IT profesionalaca i tvrtki koji redovito komuniciraju, razmjenjuju iskustva putem meetup grupa i poslovno surađuju. Projekt ICT županija ima za cilj potaknuti značajniji rast cijelog ICT sektora u gradu, ali i županiji, stoga udrugu "Split Tech City" smatra partnerom u misiji, kojega će maksimalno i u svim aspektima podržati, financijski i organizacijski. Udruga je aktivna u pripremi županijskog IT centra (coworking i inkubatorski prostor) u bivšoj "Varteksovoj" robnoj kući u Ulici Ruđera Boškovića 25 – ističe Brčić.

Ivan Burazin iz tvrtke "Codeanywhere" i organizator SHIFT konferencije naglašava kako je "Split Tech City" pozitivan i nužan projekt za grad.

– Split ima veliki broj tehnoloških stručnjaka, tvrtki, a i događaja. Nažalost, do sada je svatko radio "svoje" i nije bilo veće institucije ili brenda koji bi sve okupljao i usmjeravao. Mislim da je "Split Tech City" upravo rješenje za to – kaže Burazin.

– Ta ekipa se već dokazala u organizaciji povezivanja tvrtki, stručnjaka i državnih institucija. S osnivanjem "Split Tech Cityja" ambicija se diže na sljedeću razinu i vjerujem da će rezultati ovog rada znatno doprinijeti stvaranju prilika svima u splitskoj tehnološkoj industriji – izjavio je Vedran Vukotić ("HR Cloud"), dok Mario Frančešević ("SeekandHit") kaže kako mu je drago da će Split dobiti udrugu koja povezuje tech scenu i radi na njenom daljnjem razvoju.


Tko sve čini 'Split Tech City'

Članovi krovne udruge su: Udruga mladih programera "DUMP", Klub mladih, Udruga programera informacijske tehnologije, Udruga primijenjenog strojarstva, "3P Split", "Shift" i Sinkrosfera. Tu su i tvrtke: "Adriatic.hr", "Lilcodelab", "Slicejack", "Agilo", "Locastic", "Codeanywhere", "HRCloud", "ExtensionEngine", "GetByBus", "Avensys", "Tech Resources", "Dobartek.hr", "Klikeri", "Gamachef", "Include", "Swing software", "Seekandhit", "Crobit", "Agilno", "Zadnja stranica", "Atos" i "Flying Penguin".

Idealno odredište digitalnih nomada

Split je već i odredište digitalnih nomada. Cilj je da ih se još više privuče kroz promociju Splita kao idealne destinacije za rad i život. Ujedno, kao tehnološka zajednica "Split Tech City" želi privući strance kako bi sve firme imale više posla. Posebno žele potaknuti mlade da započnu svoje poslove i ostanu u Splitu, žele paralelno stvarati kadar i prilike u zajednici. – Sve to je za dobrobit grada, a utjecat će i na razvoj profesije – kaže Trivković.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij