hren
 

BOLJE OD REZIDBE
Nedavno objavljena studija sugerira kako se naizmjenično dobri i loši prinosi maslina mogu ublažiti i izjednačiti adekvatnim dodavanjem hranjivih sastojaka stablima.

Istraživanje provedeno u suradnji sa stručnjacima sa Sveučilišta Sfax u Tunisu i Sveučilišta Bari u Italiji, otkrilo je kako dobro tempirano i sistematsko dodavanje određenih umjetnih gnojiva može spriječiti fluktuacije prinosa uz minimalan potrošnju sredstava.

Naizmjenični prinosi su uobičajena značajka stabala voćaka i smatraju se homeostatskim mehanizmom. U dobrim godinama stabla daju viši prinos što iscrpljuje zalihe dušika, fosfata i kalija, pa onda u lošijim godinama stabla daju manji prinos kako bi te hranjive sastojke iskoristila na stvaranje klica, te rast listova i izdanaka.

Prema podacima dobivenima provedenim istraživanjem, primjena specifičnih gnojiva u određeno doba godine je financijski efikasniji i ekološki prihvatljiviji način ublažavanja razlika u prinosima nego iznimno intenzivno orezivanje.

Nutrijente bi trebalo dodavati stablima maslina kad je to potrebno, uzimajući u obzir jesu li stabla u "višoj" ili "nižoj" godini.

Istraživanjem se pratilo sezonske promjene količine dušika, fosfata i kalija u listovima i deblu stabala maslina u Tunisu tijekom četiri godine. Najniža razina dušika zabilježena je u proljeće godina s višim prinosom i u ljeto godina s nižim prinosom. U godinama višeg prinosa preporučuje se gnojidba maslina dušikom u kasno zimsko doba, ponovno tijekom proljeća i još jednom nakon berbe. U lošijim godinama  gnojidba dušikom u proljeće i ponovno u jesen pomaže vegetativni rast.

Najniže koncentracije fosfata zabilježene su tijekom ljeta i u boljim i u lošijim godinama, dok je najniža koncentracija kalija izmjerena tijekom zime u oba ciklusa prinosa.

Istraživanje je provedeno u Tunisu koji ima vrući i suhu klimu veći dio godine, ali su rezultati primjenjivi bilo gdje, no, moraju biti prilagođeni lokacijama u skladu s njihovim specifičnostima.

Naravno, gnojidba maslina će se nastaviti istraživati, ali će se slična istraživanja provesti na vinovoj lozi i nasadima nara.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij