hren

Uz prigodne manifestacije Općina Klis će i putem infrastrukturnih ulaganja doprinijeti revitalizaciji svoje bogate prošlosti i kulturne baštine

Ove godine se obilježava 370. obljetnica oslobođenja hrvatskog povijesnog i kraljevskog grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina.

Tvrđava Klis jedna je od najvećih i najvažnijih obrambenih utvrda na hrvatskom tlu, o kojoj su ovisile sloboda, sigurnost i opstojnost središnje Dalmacije u vrlo nesigurna vremena u kojima su osmanlijske snage prijetile prodorom na zapad Europe. Klis je kao teško osvojiva tvrđava bio glavni grad i sjedište slavnog hrvatskog kneza Trpimira (845.-864.), rodonačelnika hrvatske narodne vladarske kuće koja je po njemu dobila ime, ali i drugih hrvatskih vladara.

U spomen na oslobođenje Klisa i okolnih krajeva od osmanske vlasti davne 1648. Općina Klis nizom će prigodnih aktivnosti obilježiti ovu važnu obljetnicu, koja je i veliki simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu.

Prva aktivnost dogodit će se već u ožujku, koji je značajan mjesec za ovu obljetnicu jer Klis je u ožujku 1537. pao u turske ruke, a u istom mjesecu 1648. je oslobođen. Općina Klis će 23. ožujka organizirati svečanu promociju nedavno objavljene knjige „Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.“, poznatog povjesničara, akademika i člana HAZU-a prof. Stjepana Krasića, koji je na temelju svih dostupnih povijesnih izvora obradio taj značajni događaj.

Povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” će se održati 27. i 28. srpnja, a u tom dvodnevnom spektaklu oživljene povijesti, koji priređuje Povijesna postrojba Kliški uskoci, sudjelovat će preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe. Ova manifestacija vratit će sve posjetitelje u slavne dane hrvatske borbe za slobodu i obrane Klisa od tuđinskih osvajača.

Uz navedene aktivnosti u rujnu će se u organizaciji Književnog kruga Split održati i tradicionalna manifestacija “Knjiga Mediterana”, u sklopu koje će se prirediti znanstveni skup posvećen 370. godišnjici oslobođenja Klisa od Turaka. Uz prigodne manifestacije Općina Klis će i putem infrastrukturnih ulaganja doprinijeti revitalizaciji svoje
bogate prošlosti i kulturne baštine.

– Općina Klis će u 2018. godini značajna sredstva uložiti i u revitalizaciju svoje bogate kulturne i povijesne baštine, a prije svega u obnovu i osmišljavanje novih sadržaja na Tvrđavi Klis, čime će se uz ovu, za Klis važnu obljetnicu oslobođenja od Turaka, obilježiti i
Europska godina baštine i identiteta. Riječ je o više od 17 milijuna kuna povučenih od strane različitih ministarstava, fondova i agencija, koje će se uložiti u projekte poput izgradnje montažnog amfiteatra s kompletnom tehničkom opremom, postavljanja instalacija javne rasvjete na tvrđavi i daljnje opremanje multimedijalnog sadržaja na Tvrđavi – istaknuo je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

S obzirom na veliki značaj obilježavanja 370. obljetnice oslobođenja Klisa, Općina Klis obratila se i Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović sa zamolbom za pokroviteljstvom nad navedenim manifestacijama.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij