hren
 

Rođenje djeteta najsretniji je dan u životu roditelja. No dani koji slijede donose puno stresa zbog izdavanja niza dokumenata. Od danas umjesto čekanja na čak pet šaltera, roditelji svoje novorođenče mogu prijaviti internetom putem usluge e-građani.

Luka je tek ugledao svijet, a njegovu majku Kristinu Felber , kao i sve ostale novopečene mame, čeka odlična vijest. Nema više čekanja u redovima za prijavu novorođenog djeteta. dovoljno je tek par klikova mišem:

"Meni zvuči super, mislim bilo koji način informatizacije i pomoć ljudima da se ipak skrati vrijeme čekanja na šalterima je za svaku pohvalu", kaže Kristina.

Još ostaje mogućnost upisa u matični ured za sve one koji računalo ne koriste, no i ta opcija dodatno je olakšana. Sada roditelji, umjesto na pet različitih lokacija, sve mogu obaviti na jednoj.

"Ovo je sada bilo super, sve smo riješili na jednom mjestu,nisu nas gnjavili i bili su od pomoći. Ovo nam je treće dijete tako da smo prolazili onaj proces gdje treba na milijun mjesta otići, ovo je super, došli i obavili i gotovo", kaže jedan od roditelja.

Danas sustav e-građani koristi više od 500.000 građana, a o sigurnosti osobnih podataka ne trebaju brinuti, naime, kako kaže ministar uprave Lovro Kuščević: "Posebno smo vodili računa o sigurnosti i povjerljivosti osbonih podataka, postigli smo najvišu razinu sigurnosti i to upravo korištenjem e-osobne iskaznice".

Osim što će biti brža, usluga će biti i jeftinija. "Za svaku prijavu će se uštediti  40 kuna taksenih pristojbi, a to ukupno procjenjujemo na godišnjoj razini na 1,6 milijuna kuna", izračunao je ministar.

Ali znaju i mame i tate da novac nije igrao najveću ulogu u ovoj priči.

"Nije to samo ušteda tih 40 kuna, to je ušteda vremenski. Ako ja 10 dana nakon poroda mogu sve obaviti iz svog naslonjača klikom miša, to je itekako pohvalno", ističe Sarah Srdar Žiljak.

Prema procjeni Ministarstva uprave, uz novčanu, izračunata je i vremenska ušteda i to više od 130.000 sati čekanja na šalterima.

"Sve ono što smo najavljivali u zadnje vrijeme, uključujući i orijentacijske rokove, kad ćemo određene usluge pustiti u funkciju smo ispunili i idemo dalje", naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Nadam se da ćemo ovu godinu premašiti broj od 50000 korisnika, a to znači da ćemo imati puno novorođenih mladih Hrvatica i Hrvata", nada se Kuščević.

Za demografsku obnovu trebat će ipak puno, puno više od klikanja - mišem.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij