hren

ISKORISTILI KINESKE DRŽAVLJANE
Velika akcija uhićenja ljudi osumnjičenih da su u Sloveniji i Hrvatskoj bili uključeni u lanac trgovine ljudima. Među žrtvama je, kako doznajemo, najmanje 50 kineskih državljana koje se prisiljavalo na rad u pozivnim centrima preko kojih su pak realizirali razne financijske prijevare.

Velika akcija uhićenja u Hrvatskoj i Sloveniji. Desetke osoba sumnjiči se da su bile uključene u lanac trgovine ljudima, ali i razne vrste financijskih prijevara.

''To je bilo izuzetno zahtjevno kriminalističko istraživanje koja je trajalo šest mjeseci'', objašnjava policajac Tomislav Uroš

Iz Hrvatske policije u petak tek potvrda kako su i oni tijekom dana obavili niz pretresa, ali i uhićenja u okolici Zagreba.

Lanac prijevare funkcionirao je na način da su kineski državljani koji su radili u tim centralama zvali svoje sunarodnjake te im javljali kako su neki njihovi znanci ili članovi obitelji u Europi zapali u probleme te da im je potreban novac.

''Najprije su dobili identifikacijske podatke od žrtve, imali su i unaprijed pripremljene odgovore ovisno o stavu žrtve. Sve je pomno isplanirano kako bi se od žrtve u konačnici izvuklo što više novca i uplatilo na bankovni račun osumnjičenih'', objasnio je Robert Munda iz Sektora kriminalistične policije PU Maribor.

Slovenski susjedi u šoku. ''Ja sam ovdje student i tri mjeseca nisam ništa čudno primijetio'', samo je jedan od komentara. ''Rolete su uvijek bile spuštene i mogle su se vidjeti pregrade. Suprug mi je u kući vidio puno Kineza i uvijek su bili u kući, nikada izvan nje'', kaže jedan od iznenađenih susjeda.

Petero slovenskih državljana za sada je uhićeno. No među uhićenima ima i stranaca.

''Tri osobe, riječ je o stranim državljanima, osumnjičene su da su izvele elemente kaznenog djela trgovine ljudima'', objasnio je Robert Munda. 

Mozaik hrvatskog dijela priče trebao bi biti poznat u subotu ujutro - za kada je najavljena konferencija u ravnateljstvu policije

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij