hren
 

Premijer Andrej Plenković u Saboru je podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, a vezano za njegovu aktivnost i aktivnost Hrvatske.

"Protekla godina bila je izrazito zanimljiva i intenzivana, imali smo jedanaest sastanaka na vrhu od kojih su bila četiri formalna. Isto tako, ovo je bila jedna godina koja je donijela i nekoliko zanimljivih rezultata vezano za izbore u članicama; pobjeda Macrona u Francuskoj, koji do godinu dana prije izbora nije ni postojao na političkoj sceni. Istodobno, ovo je bila godina u kojoj je Angela Merekla po četvri put pobijedila, ovaj put uz relativnu većinu i uz bitno drugačiji sastav Bundestaga. Ta dva događa su obilježila međunarodnu scenu", kazao je Plenković.

Pohvalio se da je Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, na početku mandata za jedan od prvih posjeta izabrao Hrvatsku, a pohvalio se i da će početkom veljače na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Hrvatska biti prva koja će iznijeti pogled na budućnost EU-a: "Bit ćemo prvi koji će dati pogled na EU budućnost."

Brojnim misijama hrvatskih vojnika, kazao je premijer,šaljemo poruke da smo angažirani na području europske sigurnosti i obrane.

Plenković je naveo da se u Bruxellesu razmišlja da u školama zemlja članica budu obavezna dva strana jezika.

"Razmišlja se da se uvede obveza o učenja dva strana jezika, mislim da bi o tome trebalo voditi računa i u RH, kao bi se iznjedrili ljudi koji se mogu uključiti u tržište rada od pola milijarde ljudi", kazao je premijer.

Što se tiče ulaska u Schengen, Plenković je kazao da je od ukupno 120 milijuna eura RH do sada apsorbirala 98 posto sredstava u tu svrhu i da se, što se tiče tehničkog dijela, novih objekata i prsutnosti većeg broja policajaca, napredovalo.

"Plan je da tijekom 2019. ispunimo tehničke uvjete i onda je pitanje ulaska u Schengen isključivo politička odluka. Bugarska i Rumunjska su tehničke uvjete ispunile još od 2007., još nema političke odluke da postanu članice", kazao je premijer i posjetio da je Bugarska početkom siječnja preuzela predsjedanje EU-om.

Plenković je kazao kako je na Vladi da u kontekstu nacionalnog programa reformi, rasta gospodarstva, stabilnih javnih financija, smanjenja javnog duga, radi na ispunjenju uvjeta za ulazak Hrvatske u eurozonu.

"Po mojoj procjeni, Hrvatska bi na kraju mandata iduće vlade trebala ispuniti članstvo za eurozonu", kazao je premijer.

"Odmah replika na 'dobar dan'?"

Prije nego li je premijer počeo s izlaganjem, Ivan Pernar zatražio je repliku, što je premijera nasmijalo. Podigao je palac i kroz smijeh Pernaru poručio: "Odmah replika na 'dobar dan'? To je dobro."

Nakon premijerova izvješća Pernar je opet bio "aktivan". Replicirao je premijeru i poručio kako "Hrvatska nije u stanju braniti svoje granice" i da Vlada ništa nije napravila za Uljanik: "Niste napravili ništa da se napravi nadzor nad poduzećem. Rezultat je socijalna katastrofa."

Plenković mu je odgovorio da "Živi zid svojim nastupom pomalo djeluje kao Pirates of the Adriatic."

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij