hren

Ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za medije predstavio je ukupne rezultate turističkog prometa za prošlu godinu te očekivanja i projekte u ovoj godini, a direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić najavio je ključne projekte HTZ-a i promotivne aktivnosti za iduće razdoblje.

Kao što se i očekivalo Hrvatska je 2017. postigla povijesni turistički rezultat i ne samo dostigla, nego i prestigla 100 milijuna noćenja, a prema Strategiji turizma Hrvatska je trebala ostvariti tu brojku u jednoj godini tek 2020. godine. 

Taj dugo najavljivani i iščekivani rekord od sto milijuna noćenja zabilježen je u sustavu eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, te nautičkom charteru (sustav eCrew), još krajem listopada, a podaci koje iznosi ministar samo su pojačali odlične brojke. 

Naime, od siječnja do kraja prosinca turističke 2017. godine ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka što je povećanje od 13 posto i 102 milijuna noćenja što je povećanje od 12 posto, a Hrvatska je tako potvrdila poziciju jedne od najpopularnijih turističkih destinacija koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine.

Gosti iz Njemačke premašili su 20 milijuna noćenja, a iz Slovenije 10 milijuna noćenja. Kad je riječ o dolascima domaćih turista, njih je bilo dva milijuna što je rast od osam posto, a očekivani prihodi od turizma su 11 milijardi eura.

Promet u Istarskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj i ove godine bilježi snažne rezultate. Veliki iskorak imala je i Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, ali i druge županije, sve manje napominjem kontinentalne i morske županije, a sve više želim napominjati cjelogodišnji turizam i što više turizam u Republici Hrvatskoj, istaknuo je Cappelli.

Ministar je istaknuo da "vode računa o održivom razvoju, moguće je da imamo još više gostiju". "Prostora najviše ima u predsezoni i postsezoni, a procjene za 2018. sezonu su dodatni porast turističkog prometa od pet do sedam posto'', kazao je Cappelli.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij