hren

NETIPIČNA PRIČA
Duga Resa je među prvim gradovima koji je donio plan za zbrinjavanje otpada. On kaže: za bio-razgradivi otpad obiteljskim kućama - komposteri, a stambenim zgradama - spremnici. Isti takav plan do kraja siječnja trebali bi donijeti svi gradovi i općine u zemlji, u protivnom penali i novčane kazne.

I dok većina gradova u Hrvatskoj muku muči na koji način zbrinuti sav otpad, posebno onaj biorazgradivi, Duga Resa otkrila je kako to riješiti, i to u zadanom roku, do početka veljače.

"Što se tiče obiteljskih kuća da imamo kompostere, a za višestambene zgrade smo predvidjeli i jedno i drugo, i kompostere i posebni kontenjer, a za reciklabilni otpad bi imali vrećice", kaže Mladen Rakočević iz odjela za prostorno uređenje Duge Rese.

Ovakvu odluku pozdravljaju i sami Dugorešani. Neki od njih ionako već odvajaju otpad pa im nove kante ili spremnici neće teško pasti.

Osim toga, spremni su i na povećanje cijena, bar oni s kojima smo razgovarali. Trenutačno za odvoz otpada u Dugoj Resi treba izdvojiti nešto više od 50 kuna.

"Najavljeno je da će biti poskupljenje ali ne bi trebalo biti značajno poskupljenje svakako bi trebalo, radi novih vreća i svega ostaloga i ne vidim tu nikakvih problema", kaže Dugorešanin Zoran.

Rakočević kaže da htjeli da cijena odvoza komunalnog otpada za građane bude što manja, a da isto tako budu ekološki osvješteni. 

Gradovi bi trebali biti spremni za petnaestak dana. Rok prilagodbe je do kraja godine. No, građani koji bi otpad trebali odvajati pitaju se hoće li to zaživjeti. I dok se oni pitaju, gradonačelnik Zagreba odgovara u svom stilu.

"Normalno da smo spremni. Ja da nisam spreman ne bih dobio šest mandata. Imate li još kakvih pitanja, pitajte one jesu li spremni koji nikada nisu dobili dva mandata", kaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Upravo toliko centara za gospodarenje otpadom imamo. Premalo za cijelu zemlju, trebalo bi ih biti barem sedam. I da ostale sad počnemo graditi, u najboljem scenariju bili bi gotovi za pet godina. A do tada smisao razvrstavanja otpada je pod jednim velikim upitnikom.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij