hren
 

NAPLATA NEAKTIVNOSTI
Ministar Pavić najavljuje pročišćavanje registra nezaposlenih, kako bi se uvozilo što manje radne snage. Tko tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se, najavljuje Marko Pavić

Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 54 tisuće nezaposlenih osoba. Podaci za cijelu godinu bit će poznati za nekoliko dana. No, administrativno »rezanje« broja nezaposlenih osoba nije trajno, odnosno osoba izbrisana iz evidencije ponovo se u nju može vratiti istekom tri ili šest mjeseci, što ovisi o vrsti »prekršaja«. Državna burza rada, sudeći prema podacima iz mjesečnih biltena HZZ-a, nezaposlene osobe najviše »lovi« na nepridržavanju odredbi o redovitom javljanju savjetniku za zapošljavanje, pa je tako od ukupnog broja privremeno izbrisanih osoba iz evidencije nezaposlenih njih preko 45 tisuća brisano jer nisu aktivno tražili posao.

Labavija pravila

Sudeći prema najavi Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava iz prošlotjednog gostovanja u jednoj od televizijskih emisija, jedan od ključnih planova za ovu godinu je i pročistitit registar nezaposlenih. »Kako bismo mogli uvoziti što manje radne snage odnosno aktivirati domaće radnike, stupat će se u kontakt sa svim nezaposlenim osobama, bez obzira na visinu obrazovanja. Ako osoba tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje«, poručio je tada ministar.

To zapravo znači da se pravila za brisanje osoba iz evidencije nezaposlenih neće postrožiti, već olabaviti. Naime, prema sada važećim pravilima nezaposlena osoba koja odbije zaposlenje ili odbije ponuđeni obrazovni program, odnosno prekine ga bez opravdanog razloga, automatski se briše iz evidencije. Tako je zbog odbijanja zaposlenja koje odgovara njihovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu lani na šest mjeseci iz registrirane nezaposlenosti brisano ukupno 333 nezaposlenih, dok su zbog odbijanja obrazovanja ili prekida obrazovnog procesa, također na šest mjeseci, brisane 254 osobe.

Istodobno, na tromjesečni period iz evidencije nezaposlenih brišu se osobe koje aktivno ne traže posao, a takvih je lani bilo preko 45 tisuća. No, tako veliki broj nezaposlenih koji su zbog neaktivnosti privremeno brisani iz evidencije ukazuje i kako se savjetnici burze više bave administriranjem nego stvarnim korisnicima na što s burze rada proteklih nekoliko godina upozoravaju.

Proaktivni pristup

Resorno ministarstvo pitali smo za dodatno objašnjenje najave ministra, s obzirom na to da su postojeća pravila prema nezaposlenima koji se ne pridržavaju svojih obaveza stroža od onog što se najavljuje. Moguće novosti ne objašnjavaju, već upućuju na postojeću regulativu Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti te Pravilnika o evidencijama HZZ-a. Navode pritom i da je državna burza intenzivirala posao posredovanja »te će sukladno Pravilniku nastaviti s proaktivnim pristupom u radu s nezaposlenima s obzirom na ponudu poslova i nedostatak radne snage«.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij