hren
 

I DALJE VISOKE TROŠARINE
Zakon je stupio na snagu, no još uvijek se čeka Vladina uredba - bez koje nema nove računice. A istovremeno čekaju i kupci kao i prodavači automobila

Vlada je najavila - početkom 2018. smanjit će se trošarine na automobile! Zakon je stupio na snagu, no još uvijek se čeka Vladina uredba - bez koje nema nove računice. A istovremeno čekaju i kupci kao i prodavači automobila. 

U salonu rabljenih automobila prodaja je išla sasvim dobro, sve dok u Vladi nisu najavili da će početkom 2018. smanjiti trošarine. Kupci su otad u niskom startu.

Upravo se čita nije prvi put Samo u Hrvatskoj pošti: 20 dana kasnile pošiljke na stotinjak adresa jer je poštarica na bolovanju tražio ga cijeli zagreb Ne ponovilo se: naš najpoznatiji gradski putnik Noa dobio GPS 'apsolutno spreman' Trump rekao da je spreman telefonom razgovarati s Kimom: 'Zna da se ne šalim, on to shvaća'

"Ljudi su nakon te najave počeli kalkulirati i na neki način počeli čekati što će se dogoditi, kad se dogodi, u kojem iznosu će nešto biti smanjeno i na koji način", komentirao je trgovac rabljenim vozilima Bruno Svečak.

Vlada je Zakon promijenila, no Uredba koja donosi novi izračun trošarina - još uvijek se čeka!

Prema starom izračunu trošarina za ovaj automobil iznosi oko 10 tisuća kuna. Prema novom modelu trošarine bi ubuduće trebale biti niže za oko 30 posto. Kada bismo to preslikali na ovo vozilo trebalo bi biti jeftinije za oko 3000 kuna.

S manjim trošarinama, pojeftiniti bi trebali i novi i rabljeni automobili iz uvoza! 

"Očekujemo da se u posebnom porezu, naime postoje dvije komponente, očekujemo da se ta ekološka komponenta da ostane ista kakva je bila dosad, a vrijednosna komponenta da se nešto smanji", očekuje Bruno Svečak.

Dotad je na čekanju očito i prodaja novih automobila jer iako je tržište na godišnjoj razini raslo, prema podacima Promocije Plus samo kad se gleda prosinac 2017. - prodano je 1300 automobila manje nego u istom razdoblju 2016. 

Iz Ministarstva financija poručuju: "Sve je po planu!"

"Uredba o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila je u fazi izrade te se očekuje njezino usvajanje i stupanje na snagu", stoji u priopćenju Ministarstva financija - Carinske uprave.

Od samog ministra financija dobili smo potvrdu - uredba će na Vladi biti u četvrtak, a odluka na snagu stupa u petak! 

Još ranije posebni porez od pet posto prilikom kupnje rabljenih vozila zamijenila je značajno jeftinija upravna pristojba. I to i niže trošarine  - stručnjaci pozdravljaju! 

"Pa naravno da je dobra stvar, iako je pojeftinjenje novih automobila simbolično, veću prodaju novih bi mogao potaknuti porast standarda, ovo je dobar signal koji se odašilje", smatra Kristijan Tićak, Auto motor i sport.

Ako kupujete automobil i ako vam se ne žuri, Vlada obećaje - idućeg tjedna trošarine će biti manje

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij