hren
 

Prednost kod kupnje stana imaju oni koji prvi put stječu nekretninu i nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.

Unutar programa poticane stanogradnje (POS) u proteklih godinu dana završena su i useljena 262 stana, a u izgradnji ih je trenutno 348, objavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Useljeni stanovi su u Splitu, Gospiću, Umagu i Malom Lošinju, a grade se u Fažani, Metkoviću, Puntu, Šibeniku, Koprivnici i Varaždinu. 

Planirana je i gradnja POS-ovih stanova u Baškoj, Cresu, Kraljevici, Labinu, Lovranu, Omišlju, Đurđevcu, Solinu, Splitu, Vrgorcu, Zadru i Zagrebu. 

Od početka provedbe Programa POS-a 2001. godine izgrađena su 8.032 stana u 237 građevina. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 4,2 milijarde kuna, od čega su poticajna sredstva 1,1 milijardu kuna, navode iz Ministarstva.

POS se provodi kroz nekoliko modela koje, u cilju rješavanja stambenog pitanja, a ovisno o samim potrebama te sukladno materijalnom statusu, dobi i brojnosti članova obitelji, mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske. 

Prednost kod kupnje stana imaju oni koji prvi put stječu nekretninu i nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.

Do kraja prosinca u javnoj raspravi bio je prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima se, među ostalim, želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja kako bi se pomoglo zadržavanju i privlačenju deficitarnih kadrova, pogotovo na nedovoljno razvijenim područjima.  

Predlaže se osiguravanje stanova, uz državne, i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi radi davanja u najam.

Ti se stanovi osiguravaju službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama. To se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja. 

Prijedlogom se želi urediti i najveća prodajna cijena POS-ovog stana propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe u 2016. godini, ali i najveća prodajna cijena građevinskog zemljišta propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe prošle godine.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij