hren
 

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila inicijativu Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi prikupljanja financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za rijetke i/ili teške bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Novac u tu svrhu osiguravat će se kroz uplate pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna s posebnim pozivom na broj.

Posebno stručno povjerenstvo, koje imenuje ministar zdravstva Milan Kujundžić, zaduženo je za procjenjivanje stručno-medicinske opravdanosti primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke i/ili teške bolesti.

Povjerenstvo će nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kada je indicirano preporučiti i odobriti primjenu lijeka, navodi se u Vladinu zaključku.

Ministarstvo zdravstva zaduženo je za praćenje namjenskog trošenja novca uplaćenog u tu svrhu u proračun, a ministar Kujundžić ističe kako je cilj omogućiti bolesnicima nove lijekove što prije i njihovu što veću dostupnost.

Vlada je na sjednici usvojila i Plan zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu, za kada je planiran ukupno 121 zakon, od toga za njih 37 planira se provesti postupak procjene učinaka propisa.

'Vjerujemo da će se Hrvati odazvati takvim akcijama', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij