hren

MUTNE VODE
Novčanom kaznom od 50 do 100 tisuća kuna prekršajno će se kazniti pravna osoba koja "ne osigura na drugi način opskrbu vodom za ljudsku potrošnju, ako ograničenje isporuke vode traje više od 24 sata

Splitski Vodovod i kanalizacija trebao bi zakonski odgovarati jer nije osigurao zamjenski način opskrbe vodom građana kojima već danima preporučuje njezino prokuhavanje zbog povećane zamućenosti. Otkud nam to?

Pa iz članka 20. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, bistrog kao izvorska voda: "Ako ograničenje isporuke vode traje više od 24 sata, pravna osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe mora osigurati potrošačima opskrbu vodom na drugi način". Ima taj u Splitu neobično zanemareni Zakon i prekršajne odredbe o tome kako će se novčanom kaznom od 50 do 100 tisuća kuna prekršajno kazniti pravna osoba koja "ne osigura na drugi način opskrbu vodom za ljudsku potrošnju ako ograničenje isporuke vode traje više od 24 sata, sukladno članku 20. stavku 2. ovoga Zakona".

O nemogućnosti ispunjavanja zakonskih obaveza svjedoči i izjava Danijele Pranić, pravne savjetnice direktora društva Vodovoda i kanalizacija:

– Zakon o vodi za ljudsku potrošnju kaže da je u slučaju ako ograničenje u isporuci vode traje 24 sata pravna osoba dužna osigurati potrošačima vodu. Znači nije navedena taksativno baš eksplicite ovakva situacija kad je isključivo parametar povećan da smo dužni osigurati vodu, ali se iščitavanjem tih zakonskih odredbi može zaključiti da bi bili u obvezi, što je trenutačno nemoguće iz objektivnih razloga. Napominjemo da smo zadnji put osigurali autocisternu koja je obilazila kotareve grada Splita te je svega desetak ljudi uzelo vodu iz cisterne – poručila je Pranić. Detaljniji stav ViK-a donosimo u okviru uz tekst.

Građane se, naravno, ne tiču objektivne nemogućnosti ViK-a, baš kao što ni ViK nikog od nas ne pita je li nam objektivno moguće plaćati mjesečne račune. Zakon je jasan, a i naši sugovornici. Vinko Ljubičić, odvjetnik:

– Svi mogu napraviti prekršajnu prijavu. Vi, ja, bilo tko. Policija je dužna reagirati, naročito nakon napisa u novinama, jer ako sazna za bilo kakvo protupravno ponašanje koje ima obilježja kaznenog djela ili prekršaja mora podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu – veli Ljubičić.

Obratili smo se, naravno, Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj gdje su, neovisno o kakvoći vode, odlučili oprati ruke:

– U odnosu na upit koji ste nam uputili, možemo vas izvijestiti kako nadzor nad provođenjem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju nije u nadležnosti policije, odnosno inspekcijski nadzor predmetnog Zakona provode sanitarni inspektori – stoji u e-mailu Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

Ljubičić, međutim, drukčije gleda na zadaću policije:

– To što je propisano tko nadzire provedbu Zakona, policiju ne oslobađa od podnošenja prekršajnih prijava ako ima odgovarajuća saznanja. Naglašavam još jednom, svi možemo podnijeti prijavu, a svakako i policija, pogotovo što se ovdje radi o vodi koja je sušta potreba – ističe Ljubičić.

Zanimalo nas je mogu li i građani poduzeti pravne korake protiv ViK-a?

– Dalo bi se raspravljati o dvije vrste odgovornosti. Vodovod je bez sumnje odgovoran za naknadu štete, ako je konzumiranje takve vode dovelo do zdravstvenih problema. Također, može odgovarati i zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti. Na primjer, u slučaju kad bi neki vlasnik kafića dokazao da je prodao pet kava, jer ljudima nije mogao osigurati vodu, a inače bi ih prodao 50 – objašnjava naš sugovornik.

I naredni stiže iz odvjetničkog svijeta. Zove se Darko Varnica te rezolutno tvrdi:

– Vodovod i kanalizacija apsolutno ne postupa sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Zamućenje vode sada se već javlja kao redovita pojava, a ViK ne omogućuje građanima zakonom propisanu opskrbu vode na drugi način. Time se ostvaruju pretpostavke za prekršajnu odgovornost ViK-a, a čudi kako zbog učestalosti ove pojave, nadležno ministarstvo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Državni inspektorat ne poduzimaju niti predlažu mjere predviđene ovim zakonom i ne nalože ViK-u što žurniju ugradnju potrebnih instalacija kako do ekscesa ne bi dolazilo u budućnosti – kaže Varnica.

Slaže se da građani kojima voda uzrokuje zdravstvene tegobe imaju pravo tražiti odštetu pa još naglašava kako bi "ViK trebao umanjiti račune za prosječnu dnevnu potrošnju vode u razdoblju kad je voda neispravna. Građani bi s prijedlozima za pokretanje prekršajnog postupka mogli izvršiti pritisak da se to što prije riješi", zaključuje Varnica.

Pitanja o odgovornosti za snabdijevanje građana pitkom vodom poslali smo i Gradu, na gradonačelnikov e-mail, štoviše. Nismo dobili ni slovo odgovora. Zauzeti su ideološkim kadroviranjem u kulturnim ustanovama ovih dana, tko će misliti na vodu.


Božidar Čapalija (ViK): Zamućenje je viša sila i ne možemo na to utjecati

Zanimljiva reakcija stigla nam je iz Vodovoda, od Božidara Čapalije, pomoćnika tehničkog direktora za vodoopskrbu. Piše nam kako je "kod pojave mutnoće veće od Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i podzakonskim aktima dozvoljene (4 NTU stupnja mutnoće), ViK dužan izvijestiti javnost. Mutnoća vode veća od dopuštene ne znači nužno da voda nije sanitarno ispravna, odnosno da nije za piće, već se iz predostrožnosti preporučuje prokuhavanje iste, ako se koristi za piće ili pripravu hrane.

Mnogi vodovodi u EU-u i Sjevernoj Americi imaju slične probleme s mutnoćom i uglavnom uz obavješćivanje javnosti daju preporuku za prokuhavanje vode kao jedinu mjeru predostrožnosti.

Zamućenje vode na izvorištu predstavlja višu silu, odnosno prirodnu pojavu, na koju javni isporučitelj ne može utjecati i sukladno Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga nije odgovoran za eventualnu posljedičnu štetu", prkosi Čapalija odvjetnicima pa rezimira:

"Također potvrđujem kako u zadnjih 35 godina otkad radim u ViK-u Split redovito godišnje svjedočim povećanju mutnoće Jadra iznad dopuštenog standarda u različitom trajanju od 3 do 20 dana godišnje, zavisno o hidrološkim prilikama, i o tome postoji dokumentacija u ViK-u i Hrvatskim vodama".

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij