hren

POJEDNOSTAVLJEN POSTUPAK
Od prvog dana nove godine pojednostavit će se proces registracije vozila. Od sada će vozači moći obaviti skoro sve potrebno u stanici za tehnički pregled

Svim vlasnicima vozila u Hrvatskoj dođe taj dan u godini, dan kojem se nitko ne veseli – ponovna registracija vozila. Ako nam je automobil potreban, a većini ljudi s današnjim načinom života jest, nema druge nego se uloviti u koštac s time i probati stvar riješiti što bezbolnije.

Osim što registracija zahtijeva vremena: obilaženje stanice za tehnički pregled, policijske postaje, osiguravajuće kuće, banke ili FINA-a (budimo iskreni, mnogi od nas imaju barem jednu 'dnevnu parkirnu kartu' koju moraju podmiriti kako bi se mogli registrirati); registracija vozila znači i dosta financijskih izdataka. Sve u svemu, mnogima to nije jedna od dražih godišnjih aktivnosti.

Od 1.1.2018. godine dio će tih problema otići u povijest. Prvog dana nove godine važećim postaje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji će vozačima omogućiti da sve vezano uz registraciju vozila obave u stanici za tehnički pregled i to uz značajne uštede.  

Istražili smo kako novi zakon utječe na vozače i koje promjene uvodi prilikom registriranja vozila.

Registracija vozila na jednom mjestu

Od 1.1.2018. svi poslovi vezani uz registraciju vozila mogu se obaviti u stanici za tehnički pregled vozila.

U te poslove spadaju:

1. Registracija (prva) vozila
2. Promjena vlasništva
3. Produženje važenja prometne dozvole
4. Zamjena i izdavanje prometne dozvole
5. Izdavanje registarskih, izvoznih i pokusnih pločica
6. Odjava vozila
7. Registracija diplomatskih vozila.

Olakšana i pojednostavljena prva registracija

Do sada je proces prve registracije vozila išao otprilike ovako: novi vlasnik pri preuzimanju vozila mora imati potvrdu javnog bilježnika o uplati, uzeti pokusne tablice s kojima odlazi na tehnički pregled, uplatiti policu osiguranja, naknadu za ceste i okoliš, pripremiti dokumentaciju za policiju gdje odlazi ovjeriti prometnu dozvolu i potvrditi registraciju, vratiti se u stanicu za tehnički pregled i preuzeti registraciju. 'Jednostavno', zar ne?

Novim izmjenama vlasnik vozila ili predstavnik distributera vozila s punomoći vlasnika (ovjera kod javnog bilježnika više nije potrebna) dolazi u stanicu za tehnički pregled, tamo obavi sve što treba i uštedi 200 kuna.

Bezbolna promjena vlasništva vozila s važećom registracijom

Ako želimo biti novi vlasnici starog vozila danas, moramo sačiniti kupoprodajni ugovor i ovjeriti ga kod javnog bilježnika, otići u Poreznu kako bi nam izdali rješenje o porezu na stjecanje, a koji moramo uplatiti u banci ili FINA-i, te se vratiti u Poreznu s potvrdom o uplati. Nakon svega se moramo vratiti do stanice za tehnički kako bismo pripremili prometnu i registracije koje nosimo u policiju na potvrdu. Tek nakon toga se ponovno vraćamo u stanicu kako bismo preuzeli pločice. Opet, 'vrlo jednostavno i ekonomično'.

Nakon implementacije novih izmjena zakona javni bilježnik neće biti potreban pri sklapanju kupoprodajnog ugovora, a upravna pristojba moći će se platiti u stanici za tehnički pregled, pošti, banci ili FINA-i.

Veliki korak manje u zamjeni prometne dozvole

Ovo se ne događa toliko često, ali u nekim slučajevima, kao kada popunimo prometnu dozvolu, moramo tražiti njenu zamjenu. Po starim pravilima, vlasnik vozila nakon tehničkog pregleda mora ispuniti obrazac s kojim odlazi u policiju kako bi ga potvrdio.

Od 1.1.2018. sve će se moći obaviti u stanici za tehnički pregled.

Izvor: Tportal.hr

 

 

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij