hren
 

ŠOKANTAN ODGOVOR DJEČAKA
Prazna sabornica u djece ostavlja dojam kako se može zarađivati, a da se ništa ne radi

Hrvatski saborski zastupnici, očito, vrlo loše utječu na djecu. Simptomi „ozbiljne bolesti“ koja pogađa osnovnoškolce, u važnoj fazi njihova života, kada počinju odlučivati o svom budućem zanimanju, vidljivi su iz njihovih odgovora na jedno, jednostavno pitanje – „Što želiš biti kada odrasteš?“

Upravo je to pitanje, učenicima petog razreda osnovne škole, ovih dana, tijekom svog predavanja, postavio ugledni hrvatski znanstvenik, fizičar Ivica Puljak. Iako se nadao da će mnogi mladi poželjeti krenuti stopama znanstvenika, koji mijenjaju svijet na bolje, ispostavilo se da su mladima, na kojima svijet ostaje, od fakultetskih klupa, daleko privlačnije meke saborske fotelje te da je i najboljim učenicima, pod lošim utjecajem današnjih političkih elita, životni cilj raditi što manje i zarađivati što više.

'Ostao bez riječi'

 „Na nekim od mojih predavanja pitam djecu ”Što ćete biti kad narastete?”. Između ostalog da vidim o kakvoj budućnosti sanjaju, potajno se nadajući da sam neke od njih možda motivirao na razmišljanje da jednog dana budu znanstvenici….

Kada sam to pitanje postavio petašima, u jednoj maloj školi, počeli su uglavnom standardnim odgovorima: “Bit ću učiteljica, doktorica, pjevačica, nogometaš, frizer …”. Negdje pri kraju serije odgovora, jedno dijete, u zadnjoj klupi, poprilično živahnog izgleda, onako glasno kaže: “Ja želim biti saborski zastupnik!”. Moram priznati da me taj odgovor zatekao, pa sam ga upitao: “A zašto?”. A on će: “Zato što oni ništa ne rade, a imaju veliku plaću!”.

Nakon par sekundi oporavljanja od šoka, kažem mu: “Uh, nije mi baš drago da dijete u tvojim godinama, kao životni cilj, ima ništa ne raditi i za to dobivati plaću.”, a on se brzo snađe: “Ma ne mislim ja ne raditi, ja bih radio, ali svejedno bih imao veliku plaću”. Ne dam se ni ja - “Sada kada misliš biti zastupnik, moraš se naučiti prihvatiti i kritike. Mislim da ti ona prva rečenica nije baš bila sjajna, jer ako ne budeš dobro radio, onda će te ovi prijatelji iz razreda, koji su te izabrali, smijeniti …”, opisao je znanstvenik događaj sa svog predavanja, koji je jasan odraz zabrinjavajućeg stanja u našem društvu.

Da stvar bude još zanimljivija, ispostavilo se da nije riječ tek o nestašnom šaljivdžiji iz zadnje klupe, nego o dječaku koji je među najboljim učenicima u razredu.

'Katastrofalan su uzor najmlađima'

„Bilo je to otrežnjenje za mene. Nisam mislio da se naša svakodnevna, loša politika spustila toliko duboko u društvo, da i najmanjoj djeci služe kao izuzetno loš uzor. Prazna sabornica (kao kada se raspravljalo o problemima invalida) i mjesec dana odmora koje su uzeli zastupnici, samo potvrđuju moje zle slutnje da je njihov utjecaj na društvo izuzetno loš. Naravno, ovdje ne mislim na sve zastupnike, uvijek ima onih koji su odgovorni i rade svoj posao kako treba, ali ipak većina to ne radi dobro i ta činjenica zaista frustrira, najdiplomatskije moguće rečeno.

Saborski zastupnik ne bi smio raditi niti jedan drugi posao osim tog te bi trebao biti primjer poštenog, predanog i odgovornog rada. Saborski zastupnik bi trebao biti primjer uljuđenog i pristojnog ponašanja, tolerancije i integriteta, svega što bi svaki roditelj poželio kao uzor svom djetetu. Znam da je ovo poprilično naivno, ipak je to politička arena i potrebne su kritike, a ni emocije se ne mogu uvijek kontrolirati, ali sve to može imati pristojne granice. Ja se ipak nadam da ćemo jednog dana imati i Sabor kojeg se nećemo sramiti. Dopustite mi ovakve romantične nade u ovo pretpraznično doba, ma koliko one nerealno izgledale“, napisao je na svom Facebook profilu hrvatski znanstvenik, Ivica Puljak, koji je stekao svjetski ugled sudjelovanjem u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona u Švicarskoj u CERN-u.

Učenje više nije in?

Prazne saborske klupe mladima šalju lošu poruku – radili ili ne radili, velika plaća saborskim zastupnicima redovito i bez kašnjenja sjeda na račune. No, ni to nije sve, uz mjesečnu plaću, koja je ravna nečijoj godišnjoj zaradi, saborski zastupnici svaki mjesec dobiju i paušal od 1.500 kuna za troškove koje ne moraju pravdati, što nas godišnje stoji gotovo 3 milijuna kuna, odnosno više od 10 milijuna kuna u četverogodišnjem mandatu. Dodaci na plaću saborskim se zastupnicima ne oporezuju. Oni pak koji imaju prebivalište najmanje 50 km udaljeno od Zagreba, imaju i plaćen stan i dio režija te dodatnih 1000 kuna za odvojeni život.

Tragično je što su sve te privilegije i povlastice rezervirane za sve, pa tako i za one zastupnike koji se, rijetko ili nikada, ne pojavljuju na poslu, niti sudjeluju u raspravama. Osim što masno koštaju porezne obveznike, poruka koju, zarađujući na neradu, šalju mladim generacijama, tragična je i zabrinjavajuća, a posljedice manjka ambicije za učenjem i stvaranjem, te viška pohlepe, mogle bi biti itekako ozbiljne.

Izvor: 100posto.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij