hren
 

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara najavio je u četvrtak da će se zaustaviti sanacijski radovi na odlagalištu otpada Karepovcu od 22. prosinca do 8. siječnja kako bi se uvjeti za život bili ugodniji za vrijeme božićnih blagdana, priopćeno je predvečer iz splitske Gradske uprave.

»Zadnji je trenutak da se sanacija obavi, Karepovac je na izdisaju. Smrdi 50 godina nemara, neznanja i nebrige. Treba živjeti sa sanacijom«, poručio je gradonačelnik i pozvao građane »na strpljenje i razumijevanje«.
Kako se navodi u priopćenju, Krstulović Opara posjetio je stanovnike Dračevca, koji su najbliže Karepovcu, saslušao njihova pitanja i brige te zahvalio na razumijevanju i strpljenju koje je potrebno ovih dana.

»Građani su iskazali podršku sanaciji i rekli kako za njih neugodni mirisi nisu ništa novo, naprotiv, zadovoljni su započetim radovima jer će se problem koji se desetljećima gomilao uskoro konačno riješiti«, stoji u priopćenju.
Nakon toga gradonačelnik Krstulović Opara održao je radni sastanak s predstavnicima izvođača radova i nadzora, direktorom Čistoće Miroslavom Delićem, a na sastanku su bili i dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Igor Jerković te toksikologinja s Medicinskog fakulteta Davorka Sutlović. Razgovarali su o dosadašnjim aktivnostima na sanaciji te o dinamici radova ubuduće.

»Za vrijeme mirovanja gradilišta, od 22. prosinca do 8. siječnja, kompletirat će se uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama projekta. U ovoj fazi sanacije nije nužno mjeriti sve jer u komunalnom otpadu koji se trenutačno premješta nema svih tih plinova«, objašnjeno je u priopćenju.
Podsjeća se kako Nastavni zavod za javno zdravstvo provodi stalno mjerenje sumporovodika i lebdećih čestica PM10 s udjelom metala, i te su vrijednosti dostupne na stranicama splitske Čistoće (http://www.cistoca-split.hr/informacije/mjerenje-kvalitete-zraka).
Također se ističe da i izvođači na samom gradilištu mjere vrijednosti plinova i da ni u jednom trenutku od početka sanacije nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku.

Otpad koji se u ovoj fazi prebacuje je komunalni otpad nastao u posljednjih sedam godina, a na terenu je 45 strojeva.
Na Karepovcu je sedam milijuna metara kubičnih otpada, a na godišnjoj razini dopremi se oko 135 tisuća tona, navodi se u priopćenju.
U prvih 10 dana sanacije premješteno je 65 tisuća metara kubičnih otpada, što je više od planiranog. Radi se punim intenzitetom i očekuje se do početka iduće sezone prebaciti najveći dio. Nakon toga radovi će se zaustaviti, a nastavit će se na jesen, stoji u priopćenju.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij