hren
 

Solin je dobio punionicu za električne automobile
Hrvatska elektroprivreda u suradnji s Gradom Solinom danas je svečano otvorila ELEN punionicu za električna vozila, koja je smještena na parkiralištu pored sportske dvorane Osnovne škole kraljice Jelene.

ELEN punionicu su otvorili Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP-a grupe.

Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Solin dao pravo služnosti za parkirna mjesta te oplemenio površinu, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektrodalmacije Split.

Na punionici u Solinu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 50-ak javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U idućih nekoliko godina HEP planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

Izvor: Solin.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij