hren

PAKET NOVIH ZAKONA
U paketu novog Zakona o zaštiti životinja stiglo je nekoliko članaka koji se tiču ugostitelja i trgovačkih centara. Među njima je najzanimljivija prekršajna kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna za tvrtke i obrtnike koji drže životinje radi ukrašavanja prostora. Ne odnosi se to, naravno, na prodavaonice registrirane za prodaju kućnih ljubimaca, već se time želi stati na kraj vlasnicima restorana koji privlače goste držeći pokraj ulaznih vrata ribe i rakove na izdisaju.

Kazna stiže ako im ne omoguće idealne životne uvjete, a zakon je često čitljiv kako se kome prohtije, pa će zasigurno dio ugostitelja sljedećeg ljeta uvjeravati inspektore da dijelovi budućih večera tu žive jedan sasvim miran, sretan život. Budući da je većina ribljih restorana zatvorena do ljetne sezone, provjerili smo što o novim zakonskim člancima misle u trgovačkim centrima.

U "Jokeru" se izlog s ribicama nalazi na jednom od najviših katova. Nisu nam odgovorili na pitanje smatraju li da trebaju uskladiti uvjete držanja s novim propisom i kako gledaju na predviđene "globe" ako to ne učine. U "City Centeru one" akvarij se nalazi u moru restorana brze hrane i bankomata. Glasnogovornica te popularne šoping-meke Marija Gamulin kaže da je ribama tamo dobro.

- Novi Zakon o zaštiti životinja podržavamo i upoznati smo s njegovim izmjenama. Akvarij udovoljava novim propisima, u članku 33. navedena je iznimka od zabrane ako se životinjama osiguraju primjereni uvjeti držanja i onemogući uznemiravanje, što mi ispunjavamo - navodi Gamulin, te dodaje da se životni prostor redovno održava, hranjenje ribica je strogo kontrolirano, prilagođena im je rasvjeta, koriste se najkvalitetnije namirnice, temperatura vode drži se na odgovarajućoj razini, a cijela konstrukcija izgrađena je tako da posjetitelji ne mogu uznemiravati stanovnike.

Vjerojatno će i ugostitelji do iduće turističke sezone sve to omogućiti ribama u svojim izlozima.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij