hren
 

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji kliznula je u listopadu na 7,4 posto, najnižu razinu od studenog 2008. godine a blagi je pad zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

U EU je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti izračunata metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) pala u listopadu na 7,4 posto, sa 7,5 posto koliko je iznosila u rujnu, izračunali su u Eurostatu.

Identični je pad iskazan u postotnim bodovima zabilježen i u eurozoni, gdje se spustila na 8,8 posto, najnižu razinu od siječnja 2009. godine.

Usporedbe radi, u SAD je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu iznosila 4,1 posto, kliznuvši također za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Bez posla je u EU u listopadu bilo 18,24 milijuna građana, od čega njih 14,34 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na rujan smanjen za 111 tisuća u EU, te za 88 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji listopad broj nezaposlenih manji je za 2,07 milijuna u EU, te za 1,47 milijuna u eurozoni, izvijestio je Eurostat.

Među zemljama čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti u listopadu bilježila Češka, od 2,7 posto. Slijede Malta s 3,5 i Njemačka s 3,6 posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti zabilježena u Grčkoj, od 20,6 posto u kolovozu, te u Španjolskoj, od 16,7 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti iskazana ILO-vom metodologijom pala u listopadu na 10,5 posto, s revidiranih rujanskih 10,7 posto.

Bez posla je u listopadu prema podacima Eurostata bilo 189 tisuća građana Hrvatske, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji listopad njihov je broj manji za 42 tisuće, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Nezaposlenost mladih također blago smanjena

Blago je u listopadu u EU i eurozoni smanjena i stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina, također za 0,1 postotni bod. Tako je u EU kliznula na 16,5 posto, te na 18,6 posto u eurozoni.

Bez posla je u prošlom mjesecu u EU bilo 3,722 milijuna mladih, od čega njih 2,657 milijuna u eurozoni. Njihov je broj time u odnosu na prošlogodišnji listopad smanjen za 380 tisuća u EU, te za 201 tisuću u eurozoni.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najniže su stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u listopadu bilježile Njemačka, od 6,6 posto, i Češka, od 7,2 posto.

Najviša je pak bila u Grčkoj, gdje je iznosila 40,2 posto u kolovozu. Slijede Španjolska i Italija sa 38,2 odnosno 34,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima o stopi nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u listopadu. U drugom je tromjesečju ona iznosila 25,2 posto, uz nezaposlenu 41 tisuću građana u dobi do 25 godina, pokazuje izvješće Eurostata.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul