hren

BEZ IMALO SRAMA
Kongres za 20 godina hotelijerstva u Hrvatskoj bio je u znaku poruka Vladi. Hotelijerima smetaju niži prihodi zbog većeg PDV-a. Tu im Vlada ne kani olakšati, ali za drugi problem, onaj s manjkom radne snage, nudi pomoć u većim kvotama za uvoz stranih radnika.

Blagdani su pred vratima, a Krunoslav ne zna tko će njegovim gostima u hotelu kuhati kave, posluživati večeru, dočekivati ih.

"Jako je teško naći kvalitetne ljude. Mi u ovom trenutku nismo u mogućnosti uvoziti radnu snagu, i svakako bi pozitivno na nas utjecalo da se tržište rada liberalizira", govori Krunoslav Kapetanović, hotelijer.

Vladin prijedlog je novih 29 tisuća novih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u idućoj godini. Kvotu bi trebali podijeliti sektori turizma i graditeljstva. No, hotelijere muči i visok PDV, koji im je ove godine skočio na 25 posto.

"Uz isti broj posjetitelja i uz isti prosjek konzumacije smo ove godine ostvarili manji neto promet, a manji neto promet znači manju plaću, manje investicija", napominje Kapetanović.

"Ako naša glavna konkurencija na Mediteranu, Španjolska, Italija, Francuska imaju 10 posto, naš je zahtjev da i naš bude 10 posto", govori Ronald Korotaj, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Manji porez ministrica Dalić nema ni u primisli. Neka PDV, poručuje, hotelijeri prebiju preko leđa građana.

"Porez koji je prevaljiv, on nije porez kojeg snosi poduzetnik, on se može po odluci poduzetnika prevaliti na kupca", govori Martina Dalić, ministrica gospodarstva.

Dalić ne popušta, ali zato ministar Cappelli najavljuje 950 milijuna eura investicija u turizmu za iduću godinu. Cilj je ulaganje u destinacije, ne samo hotele.

"U isto vrijeme mora se dizat destinacija i smještajni kapacitet. Ne smije nam se desit da gost izađe iz hotela s 5 zvjezdica, a zatekne sredinu destinaciju s dvije, tri ili četiri zvijezdice", govori Gari Cappelli, ministar turizma

Paket mjera koje će rješiti probleme u turizmu, Vlada obećaje objaviti do Božića. 

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij