hren
 

SUGRAĐANKA POLJUBILA VRATA
"Obustavlja se redovan upis za UZV dojke za 2019. (2018. popunjena)." Eto tako piše na vratima ambulante za UZV dojke na nekadašnjoj Školskoj poliklinici. Šok za veliku većinu žena kojima treba pregled dojke. Tako je jedna naša sugrađanka, želeći se upisati za redovan pregled dojke, ostala "suva ka trica". Zbog ove obavijesti nazvali smo dr. Dina Carića, šefa radiologa Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

– Mi u DZ-u, što se tiče UZV pregleda dojki, radimo u 90 posto slučajeva redovne preglede, koji se mogu dogovoriti šest ili 12 mjeseci unaprijed. U samo 10 posto slučajeva se radi o hitnim slučajevima i oni imaju apsolutnu prednost. Ako neka dijagnoza upućuje na to da se hitno mora napraviti UZV dojke, mi ga i napravimo. Također smo uveli i jednomjesečne punkcije, kako bismo svaki hitni pregled doveli do kraja, što je to prije moguće – kazuje dr. Carić.

Ultrazvučne preglede dojki u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osim liječnika u KBC-u Split, obavlja još pet radiologa DZ-a.

– U Imotskom, Sinju, na Hvaru i Braču, kao i u Splitu imamo po jednog radiologa koji rade UZV dojke. Ako kod nas pacijentice ne mogu obaviti UZV dojke, trebaju se javiti u KBC Split ili kod privatnika – kazuje dr. Carić.

A zašto liječnica koja radi u ambulanti, koja je popunjena cijelu 2018. godine, ne upisuje pacijentice za 2019. godinu?

– Pa kako će ih upisivati kada u 2019. ide u mirovinu? U ovom trenutku mi ne možemo znati hoće li resorni ministar, zbog nedostatka radiologa na tržištu rada, toj našoj doktorici produljiti "radni vijek" ili će ona ipak morati "na vrijeme" u mirovinu – zaključuje dr. Carić.

Dakle, postoje samo dva rješenja: ili produljenje radnog vijeka za šest mjeseci onim liječnicima koji su stekli uvjete za mirovinu, ili zapošljavanje novih liječnika, u ovom slučaju radiologa, kojih nema na tržištu rada u Hrvatskoj. Možda ih ima u Rumunjskoj, Bugarskoj ili nekoj drugoj članici EU-a, čiji bi liječnici u Hrvatskoj vrlo rado radili za tisuću eura.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij