hren
 

SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA
Vlada je usvojila konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, a ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je konačni tekst novog Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi - takozvani lex šerif. Ministarstvo uprave dobilo je dozvolu za zapošljavanje još 15 osoba, a premijer Plenković je svim ministrima poručio kako ih idući četvrtak očekuje na posebnoj i za javnost zatvorenoj sjednici na kojoj će se raspravljati o korištenju fondova EU-a

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na jučerašnju presudu Ratku Mladiću. Rekao je kako je kazna doživotnog zatvora primjerena te je izrazio žaljenje što presudom nije utvrđena veza Mladića i njegovih zločina s tadašnjim političkim vodstvom Srbije.

'Srbija je nedvojbeno suodgovorna', rekao je Plenković.

Premijer je najavio da će Vlada idućeg tjedna u Osijeku održati posebnu sjednicu na kojoj će se donijeti niz odluka vezanih za probleme Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Nakon što je na posebnoj sjednici Vlade u Kninu 4. kolovoza predstavila prijedlog novog Zakona o braniteljima na današnjoj sjednici ministar branitelja Tomo Medved predstavlja konačni prijedlog tog zakona.

Ministar Medved je objasnio kako je u konačnom nacrtu zakona ostala odredba prema kojoj su općine i gradovi dužni izdvajati sredstva za djelovanje braniteljskih udruga, ali je izbrisan postotak koji gradovi i općine trebaju za tu svrhu izdvajati.

'To smo promijenili vodeći računa o tome da su gradovi i općine različitih financijskih mogućnosti', rekao je Medved.

Za provedbu ovog zakona, rekao je Medved, u proračunu za 2018. godinu potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna u budžetu Ministarstva branitelja te još 64 milijuna u budžetu Ministarstva rada i mirovinskog sustava. 

Ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je konačni tekst novog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - takozvani lex šerif, a premijer Andrej Plenković rekao je kako je novi zakon 'dobro izbalansirao' odnose između čelnika općina, gradova i županija i predstavničkih tijela - skupština i vijeća.

Vlada raspravlja i o nacrtu konačnog prijedloga Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave - predlaže se nova podjela prihoda od poreza na dohodak.


Sjednica Vlade

Udio gradova, odnosno općina u podjeli prihoda od poreza na dohodak iznosit će 60 posto, a županije će dobiti 17 posto. Udio za fiskalno izravnanje iznosi 17 posto, a za decentralizirane funkcije šest posto.

Ministar financija Zdravko Marić napomenuo je kako je Vlada odlučila prihode od poreza na dohodak u potpunosti prepustiti gradovima, općinama i županijama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je izmjene Zakona o radu kojima se prava pomoraca izjednačavaju s pravima ostalih radnika koja proizlaze iz Zakona o radu.

Premijer i ministri raspravili su i prijedlog odluke o zaduženju države izdavanjem euroobveznica.

Ovom odlukom Vlada daje suglasnost za zaduženjem od 1,275 milijardi eura. Dospijeće obveznica je u siječnju 2030. godine, a kamatna stopa iznosi 2,75 posto. 

Kompletan iznos utrošit će se, rekao je ministar financija Zdravko Marić, na restrukturiranje cestarskog sektora, što uključuje refinanciranje postojećeg duga.  

Vlada je donijela odluku o prijenosu 26,3 milijuna kuna (9,8 posto temeljnog kapitala) vrijednih dionica Nogometnog kluba Hajduk iz vlasništva države na Grad Split.

Također je prihvatila prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva uprave kojom će se broj zaposlenih u tom ministarstvu povećati sa 185 na 200. Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako su novi zaposlenici potrebni u sektoru za poslove EU-a.

'Povećanje broja zaposlenih je nužno', rekao je Kuščević. 

Premijer Andrej Plenković poručio je svim svojim ministrima da si rezerviraju vrijeme kako bi mogli doći na posebnu, 'neformalnu' i za javnost zatvorenu sjednicu Vlade koja će se održati idući četvrtak.

Plenković je rekao kako će se na toj posebnoj sjednici raspravljati o nacionalnom planu reformi i problematici vezanoj uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij