hren
 

Više europskih zavoda (Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Rumunjska, Poljska) koji mjere količinu radijacije u zraku digle su uzbunu zbog veće količine opasnog rutenija 106 (Ru-106) u zraku. Opasan radioaktivni "oblak", kao je detektirao francuski Institut nuklearne i radijacijske sigurnosti (IRSN) stigao je po njima s istoka, odnosno iz Rusije, točnije s južnog Urala.

Pretpostavlja je da je došlo do neke nepredviđene "situacije" na nekoj od tamošnjih farmaceutskih tvornica, jer se rutenij najviše koristi u medicini ili pak u tvornici "Majak" nedaleko Čeljabinske (što je vjerojatnije) gdje se vrši prerada iskorištenog nuklearnog goriva. Ruska agencija "Rosatom" objavila je kako nije zabilježila povećanu količinu radioaktivnih tvari u zraku na tom području.

Doduše, moskovski Komersant, navodi izjavu zamjenika guvernera Čeljabinska Olega Klimova kako "se krivac za radijaciju u Europi" ne nalazi na južnom Uralu. S druge strane, ruska ekologinja Nadežda Kutepova, dopušta mogućnost da je do isticanja rutenija moglo doći prilikom ispitivanja u tvornici Majak.

No, Rosatom navode kako je na području Čeljabinska zabilježeno povećanje rutenija u zraku, ali to područje se nalazi daleko od tvornice Majak. Istodobno Greenpeace Russia zatražilo je od tamošnjeg državnog tužiteljstva da provjeri je li netko zataškao " ispuštanje rutenija" te je zatražilo izvješće o ekološkom stanju atmosfere oko Čeljabinska krajem rujna 2017 godine, kada se (navodni) eksces i dogodio.

Rusija demantira nuklearni incident nakon radioaktivnog zagađenja

Rusija je u utorak objavila da se nikakav incident nije dogodio na njezinim nuklearnim instalacijama nakon radioaktivnog zagađanja koje su krajem rujna zabilježile meteorološke službe koji potvrđuju izvješća nekoliko europskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Prema ruskoj meteorološkoj agenciji Rosguidromet, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva, a dan kasnije je Rosatom, ruska državna tvrtka koja upravlja aktivnostima svih poduzeća nuklearnog sektora u Rusiji objavila da nikakav incident ni kvar nije zabilježen na njezinim instalacijama.

"Radio-izotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. rujna i 1. listopada", precizira ruska agencija u priopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu granice s Kazahstanom. Nije objavljeno koji bi mogli biti uzroci nuklearnog zagađenja.

Promatračka stanica Argajaš se nalazi u blizini nuklearnog kompleksa Majak, koji tvrdi da radiokativno zagađanje rutenijem-106 nije povezano s njegovim aktivnostima. Taj kompleks dodaje da tijekom 2017. godine tamo nije obrađivan rutenij-106 i da ga više godina nisu proizvodili.

Podaci Rosguidrometa su u skladu sa zaključcima francuskog Instituta radiološke zaštite i nuklearne sigurnosti (ISRN) koji je ocijenio početkom studenoga, nakon brojnih istraživanja, da je radiokativno zagađanje zabilježeno u Europi krajem rujna podrijetlom s područja između Volge i Urala.

ISRN ocjenjuje da izvor zagađanje nije nuklearni reaktor, jer bi drugi radioaktivni elementi također bili pronađeni i zaključuje da se vjerojatno radi o otpacima s neke instalacije povezane s cikusom nuklearnog goriva ili proizvodnjom radioaktivnih izvora. 

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij