hren

'NJEGUJEMO STARE NAVIKE'
Među građanima koji i dalje radije gube vrijeme čekajući u redu u policijskim postajama nedavno je uočen i bivši premijer, iako već dva mjeseca imamo digitalnu uslugu za vozačke dozvole. Evo što o slabom korištenju ove mogućnosti kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova

Bivši premijer Ivo Sanader, protiv kojeg se vodi nekoliko procesa na hrvatskim sudovima, nedavno je navodno uočen kako strpljivo čeka u redu pred šalterom za zamjenu i produljenje vozačkih dozvola u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

I dok su neki građani aplaudirali strpljenju bivšeg premijera koji je tako potrošio 40 minuta, mi se pitamo zašto je itko uopće čekao u redu kad je već dulje od dva mjeseca na raspolaganju digitalna usluga pomoću koje je moguće poslati zahtjev za izdavanjme vozačke dozvole elektroničkim putem. To se od 4. rujna radi u sklopu sustava eGrađani koji nudi ukupno 43 raznovrsne digitalne usluge.

Sustav eGrađani omogućava ne samo izbjegavanje gubljenja vremena na čekanje na šalteru, već i dostavu vozačke dozvole na kućnu adresu.

Dosad zaprimljeno nešto manje od dvjesto e-zahtjeva

Tijekom prva dva mjeseca Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je 181 zahtjev za izdavanje vozačke dozvole putem sustava eGrađani. Nismo dobili odgovor na pitanje koliki udio čini broj elektroničkih u ukupnom broju zahtjeva, ali čini nam se iznimno malim.

'Udio vozačkih dozvola za koje je zahtjev podnijet elektroničkim putem je u skladu s našim očekivanjima, naravno uvažavajući činjenicu da svaka novina treba zaživjeti i da uvijek postoji vrijeme koje je potrebno za uhodavanje. 

Naime, naši građani još uvijek njeguju stare navike i skloni su dolasku na šaltere, iako im se pruža mogućnost elektroničkog podnošenja zahtjeva i dostave vozačke dozvole na kućnu adresu', naveli su u MUP-u u odgovoru na upit tportala.   

Predavanje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole elektroničkim putem moguće je koristiti za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku i to za izdavanje prve domaće vozačke dozvole na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, kao i za zamjenu obrasca hrvatske vozačke dozvole zbog oštećenosti, produženja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravka podataka i slično.

I u MUP-u žele manje gužve pred šalterima

Sustav eGrađani nije moguće korisiti za zamjenu ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena, kao ni zbog zamjene za vozačku dozvolu izdanu u državi članici Europskog gospodarskog prostora ili u inozemstvu. 

Za predaju elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani građanima je potrebna elektronička osobna iskaznica s potpisnim certifikatom.  

U MUP-u kažu kako nije moguće proscijeniti koliko će zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole putem servisa e-Građani biti zaprimljeno do kraja ove godine, ali vas pozivaju na korištenje digitalnih usluga koje su vam na raspolaganju.    Među tim uslugama, najavili su, bit će eNovorođenče, ePutovnica...

U lipnju prošle godine sustav e-Građani imao je nešto više od 285 tisuća korisnika koji su se prijavili bar na jednu od usluga iz njegovog portfelja. Najposjećenija e-usluga bio je Osobni korisnički pretinac.


Prometna policija

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij