hren

NA ZAHTJEV HRVATSKE
Ivica Todorić predao se londonskoj policiji koja ga je uhitila temeljem Europskog uhidbenog naloga i o tome obavijestila hrvatske kolege, objavila je N1 televizija

'Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je u 9.04 po lokalnom vremenu Ivica Todorić pozvan u policijsku postaju Charing Cross u Londonu gdje je i uhićen po Europskom uhidbenom nalogu. Iz izvora bliskih Todoriću doznajemo da se sam predao policiji', objavila je N1 televizija.

Nešto prije, N1 televiziji je stigao odgovor britanske National Crime Agency (NCA) koja je potvrdila kako će tražena osoba biti uhićena te će početi postupak oko izručenja.

'Općenito govoreći, osoba za koju se vjeruje da je u Velikoj Britaniji i koja je tražena putem Europskog uhidbenog naloga (EAW), će biti uhićena od strane britanske policije i počet će postupak oko izručenja. Postupak oko izručenja potom provodi Westminster Magistrates Court. U smislu konkretnih pitanja o Europskom uhidbenom nalogu bojim se da na to moraju odgovoriti vlasti koje zahtjevaju uhićenje konkretne osobe. U ovom slučaju strana koja zahtjeva uhićenje je Hrvatska', odgovorio je glasnogovornik NCA-a Aaron Payne televiziji N1.

Neslužbeno se doznaje kako je Todorić posljednjih dana skupljao novac za plaćanje jamčevine kako bi se protiv izručenja borio sa slobode. 

'Nemam ništa na tu temu reći osim onoga što vam ponavljam svih ovih dana', kazao je Božinović na znanstvenom skupu o velikim skupovima podataka na Visokoj policijskoj školi.

Tjednik Nacional u utorak je objavio da 'hrvatske vlasti točno znaju gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti'.

Tvrdnje da je policiji poznata Todorićeva adresa u utorak nije komentirala ni predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. 'Ne znam njegovu adresu, čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu', dodala je.

Mediji neslužbeno navode da je hrvatska policija britanskim kolegama dostavila Todorićevu adresu te da bi se on uskoro mogao predati britanskim vlastima kako bi izbjegao uhićenje.

N1 navodi da će nakon predaje policiji Todorićevi odvjetnici pokrenuti postupak zaštite od ekstradikcije s obrazloženjem zaštite od političkog progona.

Todorić se prošlog tjedna našao na Europolovu popisu najtraženijih bjegunaca, a on je potom na svom blogu napisao da hrvatske vlasti cijelo vrijeme znaju njegovu točnu adresu.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij