hren
 

BOGAT PROGRAM
Tradicionalni 27. međunarodni susret vinara i vinogradara Sabatina 2017. otvoren je u četvrtak u primoštenskom hotelu "Zora". Proslava je započela sadnjom mlade loze ispred hotela, a susret će trajati do 5. studenoga.

Sabatinu je službeno otvorio Krešimir Ivančić, izaslanik premijera i pomoćnik ministra poljoprivrede. Tom prilikom najavio je novi Zakon o vinu, koji bi trebao biti donesen u trećem kvartalu 2018., te nacionalni program pomoći sektoru vina u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz takozvane europske Vinske omotnice.

– Ova primoštenska proslava završetka berbe po mnogo čemu je posebna jer se održava u ozračju 110. obljetnice Zadružnog saveza Dalmacije – istaknuo je njegov predsjednik Lordan Ljubenkov.

Na ovogodišnju Sabatinu pristiglo je dosad najviše uzoraka – njih čak 420.

Već prvog dana podijeljene su i prve nagrade i priznanja: za afirmiranje Sabatine nagradu "Zlatno pero" dobio je novinar "Privrednog vjesnika" Jozo Vrdoljak. Povelju je dobila i Poljoprivredna zadruga Vis osnovana daleke 1902. godine, a uzornim vinogradarom proglašen je predsjednik primoštenske Udruge vinara, vinogradara i maslinara Ante Gracin, koji zajedno sa svojim sinom enologom dr. Leom Gracinom ima malu ekskluzivnu vinariju, a zaslužan je za revitalizaciju poznatog primoštenskog vinogorja Bucavac, koje je pod trajnom zaštitom Ministarstva kulture, a uskoro i UNESCO-a.

Priznanje "Mate Bobanović" dobio je Jozo Rabušić Putniković s Pelješca, za 30-godišnje unaprjeđivanje vinarstva i zadrugarstva.

Zadržni savez Dalmacije poveljom "Zlatan Plenković" nagradio je mladog primoštenskog vinara Radoslava Županovića koji s ocem Antom u vlastitom OPG-u u Kruševu proizvodi vrhunski babić i ekološko maslinovo ulje. Nagradu koja nosi ime njegovog oca uručio mu je također mladi vinar – Nikola Plenković.

Pregršt nagrada i priznanja bilo je na prvoj večeri Sabatine, pa je tako Željko Katuša, za životni doprinos vinogradarstvu, dobio priznanje "Stjepan Bulić".

Hrvatska udruga vinskih gradova "Zlatnu amforu" Sabatine dodijelila je Općini Ston, a prof. dr. Ante Kolega je za 50-godišnji rad i edukaciju mladih vinara dobio priznanje "Stanko Ožanić".

Prvog dana Sabatine otvoreni su sajam vinogradarstva i vinarstva, burza i izložba vina i proizvoda od grožđa i vina, te proizvoda s oznakom HOP (Hrvatski otočni proizvod).


OSOBNA I KOLEKTIVNA PRIZNANJA SABATINE 2017.

Priznanje „Stanko Ožanić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva
prof. dr. sc. ANTE KOLEGA Zadar

Ante Kolega bio je do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je plejadu uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor je ili koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda od kojih posebno treba istaknuti „Marketing vina“, značajno djelo u ovom području. Na mnogim Sabatinama održao je predavanja o marketingu i ekonomičnosti vinske proizvodnje, osobito o ulozi vina u suvremenoj turističkoj ponudi.

Priznanje „Stjepan Bulić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva
ŽELJKO KATUŠA Benkovac

Željko Katuša cijeli svoj radni vijek posvetio je vinogradarstvu i vinarstvu bilo kao dugogodišnji direktor vinarije Benkovac, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije ili kao pročelnik u upravi grada Benkovca. Dao je značajni doprinos naglom razvoja vinogradarstva na području Ravnih Kotara. Jedan je od organizatora vinske manifestacije Vinifest u Benkovcu.

Priznanje „Mate Bobanović“ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu
JOZO RABUŠIĆ Putnikovići

Jozo Rabušić dugogodišnji je upravitelj Poljoprivredne zadruge Putnikovići, koja je od njegovog dolaska u upravu napravila veliki iskorak, osobito u osuvremenjivanju vinske proizvodnje i organizaciji punjenja vina pod brendovima zadruge. I u kriznim vremenima uspio je održati ekonomsku stabilnost  zadruge. Zaslužan je i za uređenje stare zadružne zgrade u moderan „Dom vinogradarske tradicije“ s muzejskom vinogradarsko-vinarskom zbirkom.

Priznanje uzornom vinogradaru
(dodjeljuje Udruga vinogradara i vinara Dalmacije)
ANTE GRACIN Primošten

Ante Gracin nastavio je obiteljsku vinogradarsku tradiciju i postao veliki zaljubljenik u lozu. Na najpoznatijem vinogradarskom predjelu Primoštena – Bucavcu, gdje se od pamtivijeka uzgaja glasoviti babić, uzgaja i održava uzorni vinograd. Zajedno sa sinom dr. Leom Gracinom, vrlo cijenjenim enologom, utemeljio je obiteljsku vinariju 2000. godine u Šibeniku. Sudjelovao je u revitalizaciji položaja Bucavac, krčenjem maslina i ponovnom sadnjom vinograda. Istinski zaljubljenik u lozu i dugogodišnji predsjednik primoštenske Udruge maslinara, vinara i vinogradara.

Povelja „Zlatan Plenković“ mladom vinogradaru/vinaru
(dodjeljuje Zlatan otok d.o.o. Sveta Nedjelja, otok Hvar)
RADOSLAV ŽUPANOVIĆ Kruševo, Primošten

Radoslav Županović zajedno s ocem Antom vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u kojem proizvodi vrhunski babić i ekološko maslinovo ulje na četiri hektara maslinika. Zahvaljujući sredstvima ministarstava i Europske Unije zasadili su novi vinograd i modernizirali tehnologiju. Svoje proizvode nude turistima na 'kućnome pragu' - u svojoj nastambi 'Galjinom dvoru' u Kruševu. Dok mnogi mladi privučeni  „svjetlima velegrada“ odlaze od rodne grude, Rade se vraća obiteljskoj tradiciji i poljoprivredi, dajući joj novu dimenziju vezujući je uz turizam.

Povelja hrvatskoj vinarskoj zadruzi 
(dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo)
POLJOPRIVREDNA ZADRUGA VIS Vis

Poljoprivredna zadruga Vis baštini bogatu zadružnu tradiciju koja je utemeljena osnivanjem prve zadruge na Visu 1902. i nastavljena osnivanjem Prve viške vinarske zadruge 1908. godine te izgradnjom vinarije. Od tada zadruga kontinuirano prerađuje grožđe viških težaka, te puni vino u boce koje plasira širom Dalmacije. Unatoč velikim problemima koji postoje na svim jadranskim otocima, Zadruga je uspjela opstati i prilagoditi se novim tržišnim okolnostima.

Zlatno pero Sabatine
za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije
JOZO VRDOLJAK Privredni vjesnik

Jozo Vrdoljak, kao dugogodišnji novinar Privrednog vjesnika, mnoge svoje priloge posvetio je poljoprivrednim temama. Osobito su mu zapaženi članci o vinogradarstvu i vinarstvu Dalmacije. S posebnim razumijevanjem piše o težacima, vinogradarima i vinarima, te se zalaže za rješavanje nagomilanih problema ove značajne gospodarske grane Dalmacije. Dao je veliki doprinos promociji i afirmaciji vinarske proizvodnje, pojedinih vinskih robnih marki i njihovih proizvođača.

Zlatna amfora Sabatine
za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području
(dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova)
OPĆINA STON

Općinu Ston mnogi smatraju „vinarskom općinom“, jer većina stanovnika u njoj živi od vinove loze. Na području općine, koja je inače poznata i po proizvodnji soli koja pomalo odumire, sve se više podižu novi vinogradi uz punu podršku općinske Uprave. U općini djeluju dvije vinogradarsko-vinarske zadruge i nekoliko individualnih vinara koji plasiraju svoje proizvode na hrvatsko i inozemno tržište, pa vino predstavlja pravi prezent gospodarstva Stona. Općina je dala financijsku pomoć za uređenje Doma vinske tradicije i vinogradarske muzejske zbirke u Putnikovićima.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij