hren
 

Klis polako, ali sigurno pruža sve više razloga za posjet; osim tvrđave, turiste će privlačiti agroturizmi, eko-etno sela, adrenalinskih parkovi, biciklističke staze te sportski centri...

Obzirom na porijeklo imena Klisa koje etimolozi izvode iz grčke riječi klei, što u prijevodu znači ključ, ali i svojeg geoprometnog položaja u kojemu se spaja dalmatinska obala i zagora, Klis se nerijetko naziva i Ključem Dalmacije. Nakon obnove Kneževog dvor na Tvrđavi Klis, kao i projekta Povijesna tvrđava u suvremenom ruhu te snimanja popularna serija Game of Thrones, porastao je i broj posjetitelja iz cijelog svijeta.


Knežev stan 

S obzirom na povijest Klisa, koji je nekoć bio grad i oduvijek imao iznimnu važnost za hrvatsku povijest, Općina Klis odlučila je pokrenuti proces ponovnog stjecanja statusa grada. Osim velebne tvrđave, postoji još dosta drugih potencijala u okolici i zagorskom dijelu općine, od agroturizma, razvoj eko-etno sela, adrenalinskih parkova, biciklističkih staza i slično.

Pokrenuti su projekti poput modernog Znanstveno-tehnološkog parka i gospodarske zone Vučevica, Sveučilišnog kampusa Split, centralne gospodarske zone uz naselje Klis, poslovno-stambenih zona, gradnje elitnih stambenih četvrti s propisanom gradnjom urbanih vila, poduzetničkog inkubatora, modela tehničke preventive zaštite izvora rijeke Jadro, revitalizacije spomeničkog zdanja Tvrđave Klis i mnogi drugi. Turizam na području Klisa općenito postaje sve perspektivnija djelatnost, a sve se više počinje nuditi privatni apartmanski smještaj, otvaraju se novi obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i izgradnja visokokategoriziranih hotela.

Kliška tvrđava je slavu stekla i zbog toga što je ondje snimana popularna serija Game of Thrones, zbog čega su slike tvrđave obišle cijeli svijet. Tvrđavu godišnje posjeti nešto više od 10.000 posjetitelja, no njen potencijal, kao i mogućnosti koje pruža okolica puno su veće - poput prirodnog rezervata Gornji tok rijeke Jadro, agroturizma, razvoja eko-etno sela, adrenalinskih parkova, biciklističkih staza te planiranih sportskih centara na području općine i slično.


Slavna tvrđava

Uz brojne turističke, gospodarske i prometne predispozicije Klis je ujedno i kultno mjesto hrvatske prošlosti i ishodište nacionalne povijesti, a bio je i prvi glavni grad Hrvatske, odnosno nacionalna prijestolnica nedugo po doseljenju Hrvata u ove krajeve. Knez Trpimir, kraljica Domaslava i ostali vladari toga doba iz Klisa upravljali su mladom hrvatskom državom i to čitavom procesu transformacije Općine Klis u Grad Klis.

Ono što će dodatno pozitivno utjecati na razvoj gospodarske i poduzetničke slike Klisa je poduzetnički inkubator pri Općini Klis, gdje se svim zainteresiranima nudi sva potrebna pomoć, kako za otvaranje i poticanje navedenih djelatnosti, tako i za razne obrte te malo i srednje poduzetništvo.

Status grada doprinio bi bržoj i efikasnijoj realizaciji niza velikih planiranih gospodarskih i infrastrukturnih projekata, a prije svega onima financiranima iz sredstava fondova Europske unije, koja bi tada bila puno dostupnija. Statusom grada pokrenuo bi se i proces temeljite revitalizacije i revalorizacije baštine na kojoj će se temeljiti novi rast i razvoj. Jednostavno govoreći status grada povezao bi slavnu ulogu povijesnoga hrvatskog grada Klisa sa perspektivom modernog i razvijenog grada u njegovoj skoroj budućnosti.

Izvor: Punkufer.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij