hren
 

Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništaj arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, doznaje naša reporterka Vanja Kranic.

I ne samo to, Hrvatskoj je odredio plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, ali i još 250 tisuća franaka troškova druge strane, javlja naša reporterka.

Komentirao je takvu odluku za N1 Miljenko Giunio, pravni stručnjak za arbitraže.

"Naš zahtjev, naša revizija kako je oni zovu, za poništaj arbitražne odluke je odbijena. Moramo platiti troškove sudu, protivnoj strani i nažalost svi argumenti koje smo iznosili su odbijeni. Detaljnu analizu još uvijek nisam mogao napraviti, ali znam otprilike iz onoga iznesenog u javnosti. S naše se strane spominjala se potencijalna vezanost jednoga od sudaca, koji je bio problematičan sam po sebi od početka, a ozbiljniji argumenti bi bili oni koji su se ticali arbitražnog postupka, da neki dokazi nisu uzimani u obzir, vjerojatno se misli na svjedoke i to da neki argumenti nisu razmatrani u pravorijeku, što je malo teže prihvatiti. U tom postupku, da se vratimo unatrag, pitanje je jesmo li mi te dokaze koji nisu bili izvedeni mogli na neki način postići. To ovisi kako je vođeni proces. Ova odluka je konačna i arbitraža se mora poštivati''.

U travnju se već ovaj sud oglasio i to kada je odbio paralelni zahtjev Hrvatske za odgodu pravorijeka dok se ne odluči o ovoj tužbi.Devet je mjeseci prošlo od poteza Hrvatske za koji su mnogi stručnjaci odmah upozoravali da ima male izglede za uspjeh.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u siječnju da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

"Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže", izjavio je tada premijer Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska zatražila poništaj spomenute arbitraže.

VEZANE VIJESTIŽalba poslana: Kakve su šanse da Švicarci odluče u korist RHVrlo dobro potkrijepljeni argumenti za poništaj arbitraže

Premijer je ocijenio kako je riječ o "vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati".

Na pitanje novinara koji su to procesni razlozi, Plenković je spomenuo kako je riječ o "određenim aspektima koji se tiču sastava suda, prava saslušanja i nekih detalja koji u ovome trenutku nisu bitni za javnost".

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij