hren
 

GOLF U SRĐU
Razvoj golf lani je najavio da bi mogao pokrenuti tužbu, ali nitko za to nije mario. Odšteta koju traži je najveća od njih osam na listi ICSID-a

Na listi Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID) odnedavno je i tvrtka Razvoj golf koja tuži Hrvatsku zbog toga što nije pokrenuta investicija u golfište na Srđu. Kao što se već govorilo, odšteta iznosi visokih 500 milijuna eura. Ta tvrtka, iza koje stoji muž poduzetnice Maje Brinar, izraelski poduzetnik Aaron Frenkel, već oko 10 godina pokušava pokrenuti taj projekt u koji je već uloženo oko 130 milijuna eura, ali koji je učestalo nailazio na nove prepreke.

Osam predmeta na ICSID-u

Državni odvjetnik Dinko Cvitan na proljeće je u izvješću rada DORH-a za prošlu godinu upozorio da bi strani investitori mogli pokrenuti deset novih arbitražnih postupaka protiv RH. Prema tom izvješću, ukupna vrijednost arbitražnih sporova koji se već vode pred ICSID-om ili nam prijete je 10,5 milijardi kuna.

Tvrtka Razvoj golf još je lani najavila da bi mogla pokrenuti tužbu, no ni tada nitko od naših političara nije za to mario, a na kraju odšteta koju traži najveća je od postojećih osam na listi ICSID-a. UniCredit Bank Austria kao vlasnik Zagrebačke banke prvi je pokrenuo arbitražu protiv RH zbog štete koju trpi zbog zakonske konverzije kredita u švicarskim francima u eure po tečaju u vrijeme sklapanja ugovora.

Na popisu je i Addiko i Raiffeisen banka. Pred tim se arbitražnim sudištem vodi spor po tužbi Georga Gavrilovića i Gavrilovića d.o.o. radi odštete od 193 milijuna eura. Gavrilović tvrdi da je Hrvatska prekršila odredbe međunarodnog ugovora koji je sklopila s Austrijom. U ožujku ove godine zaključena je i rasprava po tužbi B3 Croatien Courier Cooperativ koji tvrdi da je RH prekršila odredbe međunarodnog ugovora sklopljenog s Kraljevinom Nizozemskom jer nije provela liberalizaciju poštanskog tržišta pa je investitor pretrpio štetu od 53 milijuna eura. Nizozemski je investitor i Amlyn Holding B.V. koji traži naknadu štete koju je navodno pretrpio jer je Hrvatska prekršila odredbe Europske energetske povelje, vezano uz realizaciju postrojenja termoelektrane na biomasu. Na listi je i spor s Molom.

Milan Ivkošić Znakovita sličnost između sudbine Todorićevih danas i u komunizmu

Potencijalni sporovi

– Unatoč svijesti o važnosti investicija, na operativnoj razini pomaci su vrlo mali, ako ih uopće i ima. Pravna sigurnost je i dalje nezadovoljavajuća, zakoni se vrlo često mijenjaju, nedorečeni su te se različito tumače u različitim regijama i na sudovima. Dosta je i slučajeva da su međusobno neusklađeni pa se događa da ni administracija ne zna što učiniti. Trajanje sudskih postupaka posebna je priča kojoj se često ne nazire kraj – kaže Hrvoje Stipić, predsjednik uprave BDO savjetovanja.

U Agenciji za investicije navode dva investitora kojima također zapinje ulaganje. Američkom investitoru NCH Capital Inc. također je zakočeno ulaganje na Srđu, zbog nemogućnosti donošenja urbanističkog plana uređenja područja jer je planovima višeg reda (GUP, PPUG i PPUŽ) zabranjena gradnja na padinama Srđa, bez obzira na to što je riječ o građevinskom području.

Kermas Istra je pak 2010. kupilo društva AB Maris i Darju te tako steklo vlasništvo nad građevinskim zemljištem na području Porto Mariccia i Dragonere. U trenutku kupoprodaje na snazi su bili važeći detaljni planovi prostornog uređenja, na temelju kojih je Kermas pokrenuo postupke izrade i donošenja urbanističkih planova, no konzervatorski odjel u Puli utvrdio je arheološke nalaze pa je izmijenjen prostorni plan Vodnjana i smanjen udio građevinskog zemljišta.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij