hren
 

AFERA AGROKOR
Sani Ljubičić na čelu je tužiteljskog tima koji već mjesecima radi na slučaju Agrokor. Šefica je zagrebačkog ŽDO-a

Za slučaj Agrokor već se sada sa sigurnošću može reći da će postati jedan od najkompleksnijih predmeta u hrvatskom pravosuđu. Proteklih mjeseci na njemu su radili timovi tužitelja iščitavajući hrpu poslovne dokumentacije te proučavajući poslovne knjige. Na slučaju Agrokor radilo je 20 tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a šefica svima njima bila je i još je Sani Ljubičić. Riječ je o samozatajnoj tužiteljici koja je u svojoj karijeri radila na nizu razvikanih predmeta, a na mjesto šefice zagrebačkog ŽDO-a imenovana je 2015. godine.

Netipični početak

Možda pomalo netipično za pravnicu, Sani Ljubičić je svoju karijeru počela u – novinarstvu. Svojedobno je bila novinarka na Radiju 101 gdje je došla na praksu potkraj osamdesetih. U to je vrijeme pohađala srednju školu, smjer novinarstvo-kultura, a na Stojedinici je ostala i jedno vrijeme nakon što je završila srednju školu te upisala Pravni fakultet.

Radila je kao honorarac, a novinarstvo je napustila kada je diplomirala pravo. Nakon stažiranja, godine 2000. postala je tužiteljica. Prvo je bila zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, gdje je ostala pet godina. Nakon pet godina kaljenja, imenovana je 2005. godine općinskom državnom odvjetnicom u Dugom Selu. Taj je ODO vodila dvije godine prije no što je 2007. povučena na rad u USKOK. Dok je radila u USKOK-u i formalno je napredovala pa je 2010. postala zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a u veljači 2015. godine bila je prvo imenovana vršiteljicom dužnosti zagrebačke županijske državne odvjetnice, a zatim i šeficom zagrebačkog ŽDO-a.

Najviše osuđujućih presuda

Dok je radila u USKOK-u zastupala je optužbe u više velikih predmeta, a može se pohvaliti i činjenicom da je tužiteljica s najviše osuđujućih presuda. Naime, Sani Ljubičić potpisala je optužnicu u akciji Hipokrat, optužnici s najviše optuženika u Hrvatskoj – bile su optužene 364 osobe i tvrtka Farmal. Uglavnom se radilo o liječnicima i ljekarnicima optuženima za primanje i davanje mita, a na optuženičkoj klupi na koncu je ostalo samo 40-ak optuženika jer su svi ostali, uključujući i Farmal, priznali krivnju te su osuđeni temeljem nagodbi. Zastupala je optužbu i u aferi Indeks koji se bavio kupoprodajom ispita na Prometnom fakultetu. Taj je slučaj pravomoćno okončan osuđujućim presudama.


Jadranka Todorić, Kulmerovi dvori

Na tom je slučaju 2010. godine radila sa sadašnjom ravnateljicom USKOK-a Tamarom Laptoš, za što su obje dobile državno odvjetničko priznanje. Radila je i u timu koji je 2010. vodio istragu protiv Ive Sanadera.


Kulmerovi dvori

Među poznatije slučajeve na kojima je radila spadaju i Mali maestro te afera HPB u kojoj je optuženik i Josip Protega. Prije nego što je iz USKOK-a 2015. godine prešla u ŽDO provodila je izvide protiv bivšeg premijera Zorana Milanovića, kazneno prijavljenog da je Mladenu Hrgareku, vlasniku PR agencije Madison, uvjetovao daljnju suradnju sa SDP-om.

U prijavi se navodilo da je Milanović od Hrgareka tražio fiktivnu suradnju sa svojim prijateljem Igorom Kneževićem odnosno s njegovom tvrtkom Intergrafik. Tada je ispitala i Milanovića, a kaznena je prijava nakon provedenih izvida odbačena.

Tijekom 2015. u čitavom EU ukupno su izdana 16.144 europska uhidbena naloga, od čega su provedena 5304, a Velika Britanija je zemlja u kojoj se događa najviše uhićenja temeljem EUN-a: 2041 u istoj, 2015. godini. Pokazuju to podaci koje je Europska komisija na čelu s Jean-Claudeom Junckerom jučer objavila s priručnikom o tome kako se izdaju i izvršavaju europski uhidbeni nalozi. Velika Britanija nije dostavila podatke o tome koliki je broj slučajeva u kojima su britanski sudovi odbili izvršiti EUN, no Njemačka je vodeća zemlja po tom kriteriju. Njemački su sudovi odbili izručiti 195 osoba u 2015., od ukupno 1635 koliko ih je bilo uhićeno temeljem EUN-a u Njemačkoj te godine. Priručnik Komisije navodi još nešto što je zanimljivo u kontekstu neslužbenih informacija da se Ivica Todorić nalazi u Londonu dok u Hrvatskoj traju uhićenja i ispitivanja osumnjičenika u istrazi o Agrokoru. EUN se, naime, može izdati za predsudsku fazu kaznenog postupka, no priručnik Komisije podsjeća da “svrha europskog uhidbenog naloga nije transfer osoba samo radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenika” te da se u takvim slučajevima mogu razmotriti i druge mjere poput saslušanja osumnjičenika videovezom u drugoj članici EU ili saslušanje u drugoj državi od nadležnih tijela te države članice.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij