hren
 

"100 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine niže od 500 kuna, zato sve više umirovljenika preživljava kopanjem po kontejnerima u potrazi za bocama"

Sidikat umirovljenika Hrvatske je danas organizirao prosvjed umirovljenika u šest hrvatskih gradova.

U Splitu se, pred zgradom Zavoda za zdravstveno osiguranje na Zapadnoj obali, skupilo nekoliko stotina umirovljenika i drugih građana.

– Žalosno je da moje kolegice koje su otišle u prijevremenu mirovinu s 25 godina staža, imaju mirovinu veću od moje koja sam otišla u miovinu s 30 godina staža. Mi, koji radimo dulje, dobijamo manje. Briga me tko je na vlasti, samo nam dajte život dostojan čovjeka. – pročitao je govornik pismo jedne umirovljenice.

– Dotaknuli smo dno, svaka treća osoba u Hrvatskoj starija od 65 godina je u zoni siromaštva. Najniža mirovina iznosi samo 950 kuna, a takvu prima skoro 50 posto hrvatskih umirovljenika. Na dnu dna smo, ovako dalje više ne ide. To je zlostavljanje i divljaštvo, svi na ulice! – rekao je.

Mikrofon je preuzela potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i predsjednica splitske podružnice, Asija Tomin.

–  Dotakli smo dno Europske unije. Ponovit ću još jednom, svaka treća osoba u Hrvatskoj starija od 65 godina je u zoni siromaštva. Samo Bugari su siromašniji od naših staraca. Obiteljske mirovine su mizerne, invalidske bijedne, a braniteljske ponižavajući. Političari kažu da smo suvišni, da smo društveni teret. Zar to nije sramotno? – upitala je Tomin na što su okupljeni gromoglasnim pljeskom.

Tomin je rekla i kako 100 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine niže od 500 kuna, zato sve više umirovljenika preživljava kopanjem po kontejnerima u potrazi za bocama, te tražeći ostatke hrane na pazarima.

– Ako je teško u državi, onda moramo teret snositi svi. – rekla je, dodajući kako bi bilo dobro da su samo umirovljenici siromašni, ali tako je i mladim diplomiranim ljudima koji odlaze, napuštaju roditelje i svoja rodna mjesta u potrazi za poslom.

Nakon nje je govorio predsjednik Matice umirovljenika grada Splita, Franko Barčot.

– Došao sam podržati ovaj skup, jer nam treba pristojna mirovina s kojom možemo živjeti. Ne trebaju nam otpaci mirovine koja iznosi 950 kuna, tko s tim može živjeti? Kažu nam da smo u Europi, ali kakvu to mirovinu imamo s punim radnim stažom? Za puni radni staž od 40 godina prosječna mirovina je 2.265 kuna, pa gdje to ima ljudi? – upitao je Barčot na što su okupljeni reagirai negodovanjem te uzvicima “lopovi” i “sramota”.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij